Fastighetsägaren vill öppna Nytorpsvägen

Pizzeria Tre Kronor har fått nog av den avstängda Nytorpsvägen. Det har också fastighetsägaren som ska ha ett möte med ÖSK inom kort.

Jan Björk är VD för fastighetsbolaget Trophi.

Jan Björk är VD för fastighetsbolaget Trophi.

Foto: Trophi

Hultsfred2023-12-05 20:00

I går berättade Vimmerby Tidning att pizzeria Tre Kronors ägare kastar in handduken och vill sälja restaurangen. Nu står det klart att fastighetsägaren och ÖSK ska ha ett möte om trafiksituationen.

Vad säger du om att Tre Kronors ägare vill sälja sin restaurang?

– Det är jättetråkigt och vi är heller inte nöjda med att vägen stängts av. Det drabbar inte bara oss och vår hyresgäst utan även andra i området. Kommunen bör tänka om, det här blev ingen bra lösning, säger Jan Björk, VD på fastighetsägaren Trophi Fastighets AB

undefined
Sager Ahmed säger att han gärna fortsätter i Hultsfred. Samma dag som det öppnar en anslutning till Norra Oskarsgatan tar han bort annonsen från Blocket.

.

Han berättar, utan att kunna alla detaljer, att allt började med att kommunen ville få till en gång- och cykelväg skild från biltrafiken och att Trophi samtidigt skulle kunna få en något större parkering till dåvarande hyresgästen Willys, vilket var efterfrågat.

– Avstängningen var ett beslut vi inte kunde sätta oss emot och som togs av kommunen, berättar Jan Björk.

Trophi är inte nöjda med resultatet.

– Jag tycker att det absolut inte blev någon bra lösning och beklagar för vår hyresgäst Tre Kronor som har det tufft. Det är en väldig omväg att ta sig in och försvårar också för oss när vi ska hitta hyresgäster, förklarar Jan Björk.

Han är medveten om att det är "otroligt många" som inte bryr sig eller förstått att vägen numera är avstängd utan kör rakt över deras parkering och gång- och cykelvägen.

– Nu på vintern syns inte avstängningen på samma sätt. Men vägskyltar och att lösa trafikproblem är inte vårt ansvar som fastighetsägare, säger Jan Björk.

undefined
Stående på gång- och cykelvägen syns det tydligt att den används frekvent för tyngre fordon än vad det är tänkt. De genar även över parkeringsplatsen på gaveln vid Tre Kronor, något fastighetsägaren Trophi inte är helt nöjda med.

Den del av lokalen som Willys tidigare hyrde är fortfarande outhyrd.

– Vi har vissa spår men inget nära förestående, säger Jan Björk som tror att om vägen öppnas kan lokalen användas för butiksverksamhet som inte kräver så stor parkering.

Jens Karlsson är projektchef på Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK.

Vad säger du om att motorfordon använder gång- och cykelvägen som anslutning från Nytorpsvägen?

– Jag har väl ingen reaktion på det, där finns en vass kantsten men vi kan inte spärra av på privata fastigheter, säger Jens Karlsson.

Den avstängda delen av Nytorpsvägen ägs numera av Trophi, som ÖSK inom kort ska ha ett möte med.

– Vi har bara sett vad de sagt i media och vi vill veta om det skett något missförstånd, säger Jens Karlsson.

Han berättar att bara Ikea och Pulsen AB yttrade sig över detaljplaneförslaget. Med Trophi fördes samtal vid markbytet. I övrigt har intresset från företagen i området och från allmänheten varit lågt.

– Mycket kunde självklart gjorts bättre från våran sida men det är svårt att göra saker när man inte får synpunkter, säger Jens Karlsson.

undefined
Jens Karlsson är projektchef på Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK.

Vad är er reaktion om Trophi vill öppna vägen igen?

– Det finns inget förbud mot in- eller utfarter till området. Det är upp till fastighetsägarna att lyfta. Men det är lite synd att det inte gjordes direkt. Det kommer att bli fler in- och utfarter framförallt när det börjar byggas i kvarteret Batteriet, berättar Jens Karlsson.

ÖSK har just nu inga planer på att sätta upp skyltar eller stängsel för att hindra biltrafiken över gång- och cykelvägen.

– Vi planerar inte att göra något förrän vi lyssnat av med Trophi, säger Jens Karlsson.

Det kanske blir en anslutning till Norra Oskarsgatan. Vad innebär det för Tre Kronor?

– Det är jätteroligt. Om vägen öppnas igen kommer vi att fortsätta med Tre Kronor. Jag gillar min pizzeria och samma dag som vägen öppnas tar vi bort annonsen från Blocket, säger Tre Kronors ägare Sager Ahmed med glädje i rösten.

Bildmontage. Korsningen vid pizzerian.
Bildmontage. Korsningen vid pizzerian.
Trophi Fastighets AB

Fastighetsbolaget Trophi äger 276 fastigheter på 200 orter i landet.

Fastigheterna är värda cirka 18 miljarder kronor.

Trophi kallar sig själva för Nordens ledande fastighetsbolag inom dagligvaruhandel.

2022 omsatte företaget strax över en miljard kronor.

Ägs av Tredje AP-fonden, en statlig pensionsfond, som förvaltar närmare 500 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!