Kommunal: Personalen är orolig

Kommunal vill att vård- och omsorgspersonal ska ha tillgång till skyddsmasker. "Det brister redan i hygienföreskrifterna".

Kommunals ordförande Jeanette Persson vill att vård- och omsorgspersonal ska ha tillgång till skyddsmasker. "Det är inte vår personals ansvar att riskera sina liv, på grund av att det inte finns materiel."

Kommunals ordförande Jeanette Persson vill att vård- och omsorgspersonal ska ha tillgång till skyddsmasker. "Det är inte vår personals ansvar att riskera sina liv, på grund av att det inte finns materiel."

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-04-22 18:00

Det säger Jeanette Persson, ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby som fått direktiv från förbundet, att vid misstänkt smitta och bekräftad smitta ska personalen ha tillgång till skyddsmask, klass två eller tre.

– Vi har bara tillgång till munskydd och visir som det är nu, säger hon.

Är personalen orolig?

– Självklart finns en oro. Det har vi diskuterat med kommunen flera gånger. Men – de flesta känner sig än så länge någorlunda trygga. Vi har ju inga konstaterade fall inom vård och omsorg än.

Kommunals ordförande Tobias Baudin har hotat med arbetsstopp på alla arbetsplatser om inte personalen får bättre andningsskydd.

Är det aktuellt i Hultsfred?

– Nej, nu ska vi kartlägga hur kommunen sköter de basala hygienföreskrifterna på arbetsplatserna – det brister redan där, säger Jeanette Persson. Det handlar om hur man tar hand om arbetskläder, var man byter om och tvättar. Kommunen har hållit på med upphandling, men det har tagit lång tid.

– Så det kan komma att läggas en så kallad 6:6A, en begäran om arbetsmiljöåtgärd. Personalen måste ha möjlighet att följa föreskrifterna, det är nu man ser hur allvarligt det är.  

Jeanette Persson understryker dock att Kommunal är medveten om att det inte är lätt att få tag i skyddsutrustning.

– Men det är inte vår personals ansvar att riskera sina liv, på grund av att det inte finns materiel.

Socialchef Ann-Gret Sillén understryker att kommunen följer Folkhälsomyndigheten och Region Kalmars riktlinjer.

– Riktlinjerna är väldigt tydliga med vilka skyddskläder som ska användas och vi försöker lyssna in så fort det sker några justeringar och kompletterar med exakta uppgifter vad som gäller hos oss, vem som tar ansvar för vad, vem som gör bedömningen och så, säger hon. 

– Sedan förstår jag att oron är stor, den ska vi ha väldigt stor respekt för, tillägger hon.

Känner du dig trygg med de riktlinjer som finns?

– Vi måste förlita oss på expertisen, det är de som sitter på kunskapen och de som ger oss råden, vi kan inte göra så mycket annorlunda, säger Ann-Gret Sillén.

Vad tänker du kring kritiken att det finns brister i hygienföreskrifterna?

– Jag hålla med om att vi kan bli bättre på att följa de riktlinjer vi har och vi kan säkert bli tydligare. I övrigt har vi haft en upphandling kring cirkulationstvätt av arbetskläder tillsammans med Vimmerby, tyvärr fick vi inget anbud så nu ska vi gå vidare själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!