Kejsarkullen ska sluttäckas för 34,5 miljoner

Nu ska den gamla soptippen på Kejsarkullen utanför Hultsfred sluttäckas.

Deponin som ska sluttäckas på Kejsarkullen är 73 500 kvadratmeter stor.

Deponin som ska sluttäckas på Kejsarkullen är 73 500 kvadratmeter stor.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2022-04-13 12:16

Efter en upphandling har Peab Anläggning AB fått i uppdrag att genomföra delar av sluttäckningen av Kejsarkullens gamla deponi.

– Det är 73 500 kvadratmeter som ska förses med tätskikt. Det kommer att ske i olika etapper mellan i år och fram till 2027, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Peabs vinnande anbud, som också var det lägsta i upphandlingen, låg på cirka 11,9 miljoner kronor.

– När det är färdigt 2027 beräknas hela sluttäckningen kosta cirka 34,5 miljon. Vi avsatte 35 miljoner för sju–åtts år sedan, säger Lars Rosander.

– Vi har fått avvakta eftersom deponin ska sätta sig rent fysiskt och sjunka ihop lite. Nu har den slutat att göra det, och då är det dags att täcka den med material och dukar och en halvmeter ytterligare material på det.

undefined
Peab lämnade in det vinnande anbudet i upphandlingen.

Över tätskiktslagret, som ska bestå av en så kallad LLDPE-duk, ska det läggas en dräneringsmatta. Innan ytan får beträdas av maskiner igen måste även 50 centimeter skyddstäckningsmaterial läggas på. Det materialet ska handlas upp i en separat upphandling.

Enligt oppositionsrådet Tomas Söreling (S) har de 35 miljonerna som en gång avsattes till sluttäckningen vuxit med flera miljoner.

– Totalt har vi lite drygt 39 miljoner i den här potten för att göra arbetet. Vi har bland annat fått betalt för olika åtaganden på Kejsarkullen, säger han.

Framöver ska det undersökas om en solcellsanläggning kan byggas på deponin när den är sluttäckt.

– I så fall skulle den i första hand försörja återvinningscentralen Kejsarkullen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!