KD: Vårda vårdpersonalen

Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun, genom Åke Nilsson och Lennart Davidsson, tycker att det här hög tid att se över regelverket för arbetskläder till vårdpersonalen.

Åke Nilsson vill se över regelverket för vårdpersonalens arbetskläder.

Åke Nilsson vill se över regelverket för vårdpersonalens arbetskläder.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-09-05 16:00

– Vi talar mycket om att skapa bra arbetsvillkor för våra kommunanställda, säger Åke Nilsson. Det finns mycket som kan diskuteras i syfte att förbättra arbetsvillkoren.

Som till exempel frågan om arbetskläder. Nilsson och Davidsson pekar i en motion till kommunfullmäktige på att det är hög tid att se över regelverket. Det är många år sedan arbetskläder för vårdpersonal infördes och saker och ting förändras.

– I dagsläget får personalen köpa in arbetskläder för 500 kronor per år om vi är rätt underrättade, säger Åke Nilsson, det borde höjas. Dessutom är regelverket knappast flexibelt enligt de medarbetare vi talat med.

– Det är svårt att göra jämförelser med andra yrkesgrupper, fortsätter Nilsson, men för andra grupper kan skydds- och arbetskläder kosta 5 000 - 6 000 per år.

Han pekar på att anställda inte kan "ta med sig" icke utnyttjade medel till nästa år. Dessutom går det inte att kombinera inköp med egna medel. Vilket också är en brist, anser Kristdemokraterna.

– Vi tror att var och en inser att det här systemet är föråldrat, säger Nilsson, och att det behövs en översyn. Vårdpersonalen är värd något bättre. Dessutom har beloppet för klädinköp inte räknats upp på mycket länge.

Med sin motion vill nu KD-ledamöterna att kommunen, eller socialnämnden räknar upp ersättningsbeloppet och gör en rejäl översyn av systemet med arbetskläder till vårdpersonalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!