Kommunen bytte bort en bit av Nytorpsvägen – blockerad

Förändringens vindar blåser över handels- och industriområdet i Hultsfred. Nytorpsvägens anslutning mot Norra Oskarsgatan håller på att överlåtas till fastighetsägaren av gamla Willys.

Peter Lundh på Lundhs Produktion AB tror att vägavstängningen kan innebära mer vägtrafik i området.

Peter Lundh på Lundhs Produktion AB tror att vägavstängningen kan innebära mer vägtrafik i området.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-02 17:00

– VA-saneringen av Norra Oskarsgatan kan sägas ha triggat igång hela projektet innefattande kvarteret Batteriet och handelsområdet Knekten, berättar Simon Råsbacken på ÖSK.

Just nu pågår färdigställandet av Norra Oskarsgatan. Men den som har koll på gatorna kan också konstatera att anslutningen av Nytorpsvägen vid gamla Willys har stängts permanent.

När Willys fortfarande låg på platsen ville de ta vägstumpen i anspråk för utökad parkering. Kommunen drog därför igång ett planarbete. Simon Råsbacken minns inte för hur länge sedan men att det är flera år sedan.

Mycket vatten att runnit under broarna sedan dess och Willys har som bekant flyttat till en ny plats i området. I byggnaden ligger pizzerian Tre Kronor.

Men planarbetet var redan genomfört och nu håller kommunen på att överlåta marken till ägaren av den fastigheten, Telefonen 3, Trophi Tidon AB, som ägs av Tredje AP-fonden. En överenskommelse om markbyte har skett mellan företaget och kommunen där bolaget får vägstumpen och kan stängsla eller bygga parkering vilket de vill.

Lantmäteriet tar det formella beslutet i närtid med målet att marken ska övergå till fastighetsbolaget innan oktober månads utgång.

Vid den avstängda vägstumpen har vägen till OKQ8-macken förlängts bakom Nordic Wellness Padelcenter  så att den går hela sträckan till Handelsvägen, som går förbi nya Willys, Byggmax med flera men också ansluter till Norra Oskarsvägen.

– Vi har inte fått några reaktioner. Alla transportörer fick yttra sig när detaljplanen gjordes. Den enda är pizzerians ägare som inte fått någon information av fastighetsägaren, säger Simon Råsbacken.

Skyltningen runt om i området ska anpassas.

– Vi försöker styra trafiken mer i handelsområdet och leda den tunga trafiken till rätt vägar. Vi för samtal med transportörerna, berättar han.

För Lundhs Produktion AB på andra sidan Norra Oskarsvägen innebär vägavstängningen en omväg för att nå sitt lager.

– Vi säljer mycket hundgårdar och har tidigare bara bett kunderna att köra rakt över gatan till vårt förråd, berättar Peter Lundh.

Han tror att det kan bli mycket mer trafik i området nu när lastbilar får göra en omväg om de inte kommer in från Nytorpsvägens början uppe vid Silverslättsvägen.

När Vimmerby Tidning mätte omvägen blev den 300-400 meter. Lite för ett ekipage men betydlig mer om många fordon behöver göra omvägen.

Nytorpsvägens anslutning rak ut på Norra Oskarsgatan har bommats igen för gott. Kommunen håller på att överlåta marken till fastighetsägaren av gamla Willys.
Nytorpsvägens anslutning rak ut på Norra Oskarsgatan har bommats igen för gott. Kommunen håller på att överlåta marken till fastighetsägaren av gamla Willys.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!