Utkastet på kartongen ligger redan klart och under de närmaste veckorna ska smaksättningen vägas på grammet, samtidigt som rätt procentsats ska hittas.
Så någon gång kring påsk ska Emåmejeriets senaste tillskott av smaksatta filer vara klar för marknaden.
- Det blir ett litet glapp mellan säsongerna, säger Patrik Evertsson. Pepparkaksfilen hade ju sin tid, efter Trettondagshelgen tog försäljningen tvärstopp.
Det var aldrig tänkt att filen smaksatt med pepparkakor skulle bli en året-runt-produkt, utan tanken är snarare att ha olika säsongsfiler som avlöser varandra.
- Det fanns de som var tveksamma till om fil och pepparkakor passar ihop, precis som pepparkakor ihop med grönmögelost väcker vissa frågetecken, säger Christer Sandahl. Men det blev verkligen en succé, så den kommer tillbaka nästa jul.
Provsmakning
Christer plockar fram en liten burk ur kylskåpet i lunchrummet som visar sig innehålla en jordgubbssylt, som Emåmejeriet laborerat fram.
Det är utprovningen av hur mycket sylt som ska tillföras den naturella filen, som återstår att få kläm på.
- Provsmaka du också, säger Christer och ger mig en mugg med färdigblandad fil. Vi är tacksamma för smakråd.
Det är helt i min smak. Särskilt bitarna av jordgubb uppskattar jag och det finns stora chanser att det jag fått "tjuvsmaka" blir just Emåmejeriets vår- och sommarfil.
- Vi arbetar på att ta jordgubbarna från Axelssons i Aby, men det finns en möjlighet att vi måste knyta upp även andra aktörer för att få en längre säsong. Men småländskt ska det vara, förstås.
Jordgubb ersätter pepparkakan
Pepparkaksfilen blev en dundersuccé.Nu har Emåmejeriet nästa smak på G. Jordgubb är det självklara sommarvalet.
En balansgång. Patrik Evertsson, Carin Carstens och Christer Sandahl väger upp det man gissar kommer bli rätt mängd fil och jordgubbssylt. Man provar sig fram in i det sista och någon gång kring påsk beräknas den nya smaksatta filen komma ut på marknaden.
Foto: Fotograf saknas!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!