"Jag är missbelåten med kyrkan"

"Det måste jobbas för att få folk stärkta i sin tro, då finns det inte utrymme för att sälja församlingshemmen". Det säger den pensionerade prästen Åke Sundstedt.

Åke Sundstedt säger sig vara missbelåten med kyrkan och gillar inte alls förslaget att sälja församlingshemmen.

Åke Sundstedt säger sig vara missbelåten med kyrkan och gillar inte alls förslaget att sälja församlingshemmen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-06-19 09:00

Han ger sig in i debatten om att sälja ut församlingshemmen i Aspelands pastorat, vilket han anser är en förskräcklig idé.

– Jag är utomordentligt missbelåten med kyrkan, säger Åke Sundstedt som prästvigdes 1994 och som tjänstgjort som kyrkoherde i flera församlingar i pastoratet. Jag blir alldeles upprörd över förslaget, vad är det för vits med att sälja ut församlingshemmen. Då står man snart utan både lokaler och pengar.

Frågan är om man verkligen jobbar med rätt saker, om man gör vad man kan för att få fler medlemmar, undrar Åke Sundstedt.

– Det går inte bara att konstatera att medlemsantalet sjunker drastiskt, utan att göra något. Man måste ställa sig frågan "vad kan vi erbjuda, vad kan vi konkurrera med, hur kan vi bli mer attraktiva?" Istället diskuterar man om det finns några fastigheter som går att sälja.

Åke Sundstedt tycker att kyrkan tar lättvindligt på förslaget att sälja ut församlingshemmen.

– Till och med facket säger att det gått alldeles för fort.

Ulla Lisedahl är kyrkorådets ordförande:

– Vi kan bara upplysa om värdet av att vara medlem och det tycker jag att vi gör, så man önskar att alla skulle se vinsten i att vara medlem. Dessutom – alla medlemmar är kyrkan, så vi har ett gemensamt ansvar allihop, det är inte bara en liten utsedd grupp som ska värva medlemmar, kan jag tycka, säger Ulla som upplyser om att kyrkan inte har rätt att fråga varför en medlem lämnar Svenska kyrkan. Det har med integriteten att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!