160 elever från Hultsfred till Yrkes-SM

Åttondeklassare från Albäckskolan och eleverna på gymnasiets IM-program får nästa vecka chansen att besöka Yrkes-SM i Växjö.

Joakim Svensson på Additivt teknikcenter berättar det blir en intensiv vecka. Med besök på Yrkes-SM i Växjö och 3D-mässa på Elmia.

Joakim Svensson på Additivt teknikcenter berättar det blir en intensiv vecka. Med besök på Yrkes-SM i Växjö och 3D-mässa på Elmia.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2022-05-05 15:00

– I år ska vi inte vara med och tävla. Vi ska bara åka dit för att se och lära den här gången, säger Jocke Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. 

Totalt är det 160 elever från Hultsfred som får möjligheten att följa med till Växjö. Tanken med resan är att skapa ett intresse för industrijobb hos eleverna.

– Kanske framförallt hos de som går på IM-programmet. Men även för åttorna på lite sikt, säger Jocke Svensson.

Även om Additivt Teknikcenter har fokus på 3D-teknik så har man siktet inställt mot CNC-tävlingarna, i svarvning, fräsning och sådant. Saker som det tävlas i på Yrkes-SM. 3D-tekniken är lite för ny än, för att komma med i de här sammanhangen.

– Det finns inte så många 3D-skolor i Sverige än, men i en framtid kommer det säkert, säger Jocke Svensson.

Under besöket i Växjö hinner man också med ett besök på epic Teknikcenter.

Resan bli möjlig genom ett ekonomiskt stöd från Teknikcollege. Målet är att skapa intresse för industrijobben. Industrin har behov utbildade operatörer och Additivt Teknikcenter jobbar för att möta den efterfrågan så gott det går.

Det blir en intensiv vecka för Additivt Teknikcentrum. Till Växjö på onsdagen och Jönköping på torsdag. Då blir det YH-gängets tur att komma ut och besöka 3D-mässan på Elmia.

Gjuteriutbildningen på ATC går in på finalen.

– Med fem veckor kvar av utbildningen är det hälften av eleverna som fått jobb, säger Jocke Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!