Vill ha ambulansen bemannad dygnet runt

KD kräver svar av regionledningen om hur krisen i ambulansverksamheten ska lösas i Hultsfred och Virserum. Regionrådet Mattias Adolfson säger att alla resurser gjorts tillgängliga.

Tidigare regionpolitikern och numera kommunfullmäktiges ordförande i Hultsfred Anders Andersson (KD) vill ha svar från (S) vad de tänker göra åt ambulanssjukvården.

Tidigare regionpolitikern och numera kommunfullmäktiges ordförande i Hultsfred Anders Andersson (KD) vill ha svar från (S) vad de tänker göra åt ambulanssjukvården.

Foto: Arkiv

Hultsfred2024-03-01 13:54

I ett pressmeddelande skriver tidigare regionpolitikern Anders Andersson (KD) i Järnforsen, att han vill ha svar från regionrådet Angelica Katsanidou (S) hur de ska lösa ambulanskaoset.

"Det vi som allmänhet och patienter nu upplever när det gäller Virserums-ambulansen duger inte och det är dags att regionens högsta politiska ledning – regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou - tar sitt ansvar".

Anders Andersson säger att han under årtionden kämpat för att skapa trygghet för de med långa avstånd till sjukhusen. 

– Jag har kämpat för ambulansfrågan i Virserum i hur många diskussioner som helst. Vi har en ny ambulansbyggnad för ett antal miljoner men den ger ingen trygghet om den inte är bemannad dygnet runt, säger Anders Andersson.

Han berättar att ambulansen i Virserum varit svår att bemanna även tidigare men att det ändå löst sig förutom någon period sommartid.

– De nya EU-reglerna har skapat bekymmer. För Löttorp på norra Öland och Ålem har regionen begärt dispens, det hade kanske även varit motiverat i Virserum?

Anders Andersson blev själv räddad av att det fanns ambulans i Virserum när han en gång drabbades av hjärtinfarkt. Han säger även att KD haft synpunkter som parti eftersom arbetstidsdirektivet skapar bekymmer.

– Vårdförbundet nationellt välkomnar arbetstidsreglerna som ger bättre vila. Jag kräver att den politiska ledningen och socialdemokraternas ledning i länet kliver fram och löser detta med dispens i ytterkanten av länet.

När Vimmerby Tidning söker Angelica Katsanidou (S) skriver hon i ett sms att hon sitter trångt till och hänvisar till sin kollega, regionrådet Mattias Adolfson (S) som specifikt ansvarar för hälso- och sjukvård.

– Situationen är en effekt av de nya arbetstidsreglerna i nationellt tecknade kollektivavtal som bygger på EU-direktiv, som vi har att förhålla oss till. Från politiken har vi sagt att vi ska tillföra de resurser som behövs, berättar Mattias Adolfson.

Fler personer ska anställas för att tillgängligheten ska kunna bibehållas. Beskedet verksamheten fått från politiska ledningen är "anställ".

– Vi ska öka antalet medarbetare för att klara tillgängligheten som den var innan oktober förra året. Det pågår ett intensivt arbete för att rekrytera ny personal i hela länet.

Parallellt tittar man på schemaläggning och hur ambulansverksamheten kan organiseras annorlunda i regionen för att öka tillgängligheten.

– Samtidigt är det viktigt att säga att när det gäller människors liv och hälsa så kommer det att finnas prioritet för den som är allvarligt sjuk i norra delen av länet. På så sätt ska vi fånga upp så ingen riskerar liv och hälsa.

Kan Virserums ambulansstation komma att läggas ned?

– Nej det finns inte på agendan. Inga stationer påverkas.

Kan extra betalt vara en lösning för att få tag i folk?

– Vi tillämpar individuell lönesättning sedan får verksamheten göra en bedömning vad som är rimligt.

Varför sökte ni inte dispens för Virserum som ni gjorde för Löttorp och Ålem?

– Man kan få max ett år för omställningen, det är ett sätt att vinna tid. Tjänstemännen gjorde bedömningen efter fackliga MBL-förhandlingar att det inte behövdes. Det har politiken helt lutat sig mot. Där är vi överens över alla partigränser.

– I de nationella avtalen borde man tänka på ett annat sätt för glesbygden därför att det är skillnad i ambulansverksamheten.

Mattias Adolfson (S) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
Mattias Adolfson (S) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
EU:s arbetstidsdirektiv

EU beslutade för närmare 20 år sedan om ett nytt arbetstidsdirektiv. Det skulle införts senast 2010.

I Sverige hände inte mycket förrän en ambulansanställd, som fått arbeta mer än ett dygn i sträck, anmälde situationen. EU kritiserade då Sverige.

I oktober förra året fick direktivet slutligen effekt i Sverige. Heldygnspassen avskaffades och ersattes med halvdynspass. Viss möjlighet till tillfällig dispens finns.

Tolkningen av direktivet förhandlas mellan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och facket. Enligt S finns flexibilitet för parterna i tolkningen.

När arbetstidsdirektivet röstades igenom i EU röstade både KD och S för. Det berättar KD i Stockholm och S i Bryssel när Vimmerby Tidning ställer frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!