Hultsfredsborna bättre på sopsortering än tidigare

Enligt tidningen Hem&Hyra slarvar 32 procent av Sveriges befolkning med sopsorteringen. I Hultsfred märks tvärtom en förbättring.

Hultsfredsborna har blivit bättre på sopsortering sedan nya regler infördes år 2017. Och efter att kommunen tar ut böter för felsortering har slarvet minskat ännu mer.

Hultsfredsborna har blivit bättre på sopsortering sedan nya regler infördes år 2017. Och efter att kommunen tar ut böter för felsortering har slarvet minskat ännu mer.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2021-08-07 18:00

Tidningen Hem&Hyras har undersökt hur Sveriges befolkning sköter sopsorteringen. Den har visat att 32 procent slarvar och lägger till exempel matavfall och plast i samma kärl. I förlängningen innebär det att den instans som ska ta emot soporna inte kan göra det eftersom de inte är rena. Eller så kan det bli en kostnad för kommunen som måste skicka det osorterade till brännbart.

ÖSK, enheten på Hultsfreds kommun som står för avfallshanteringen, ger en mer positiv bild av sopsorteringen lokalt:

– Sedan vi införde sopsorteringskärlen så har vi sett en förbättring. Folk är mer noggranna och blandar inte olika avfallstyper i kärlen. Jag tror att man är mer miljömedveten nu än man varit tidigare, säger Helene Johansson, renhållningsadministratör på Hultsfreds kommun.

Hem&hyras undersökning visar också att de unga slarvar mest, hur ser det ut i Hultsfred?

– Det kan jag tyvärr inte svara på. Men, efter att vi införde böter för felsortering har vi märkt att slarvet minskat ännu mer. Felsorterar man i kärl 1 där matavfallet ska ligga blir det en bot på 200 kronor eftersom det inte kan ligga länge. Om man däremot felsorterar i kärl 2 tömmer vi inte utan skickar först ett brev med en uppmaning om att sortera rätt. Om det inte sker så tömmer vi med en speciell bil och då får den ansvarige stå för den kostnaden som är 250 kronor, förklarar Helene Johansson.

Det är framförallt för slarv i kärl 1 som kommunen hittills bötfällt flest personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!