Hultsfred tar kostnad för skolskjuts

Hultsfreds kommun och Prolympia har nått en överenskommelse kring skolskjutsarna. "Prolympia kommer betala 9 000 kronor per resande elev och år och vi resten, totalt drygt en miljon per läsår", säger kommunchef Lars-Erik Rönnlund.

Kostnaden för skolskjutsar till Prolympia i Virserum delas mellan kommunen och skolan, enligt ett nytt avtal.

Kostnaden för skolskjutsar till Prolympia i Virserum delas mellan kommunen och skolan, enligt ett nytt avtal.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-08-29 06:00

Prolympia har ända sedan skolan startade 2010 betalat för de elever som åker skolskjut till skolan. Det har rört sig om ett 40-tal elever, och bedömningen har hela tiden varit att det inte påverkat utbildningen.

Men, i samband med att den nya upphandlingen gjordes ökade Prolympias kostnader för skolskjutsarna från 400 000 kronor till 1,6 miljoner kronor.

Så i april sa Prolympia upp det samarbetsavtal som fanns med kommunen.

– Kostnadsökningen blev så pass stor och vår bedömning var att de ökade kostnaderna skulle gå ut över kvalitén på verksamheten på sikt, därför tog vi beslutet att sluta betala för skolskjutsarna, säger VD Mattias Fejes.

För att inte elever och föräldrar skulle drabbas betalade Hultsfreds kommun skolskjutsarna vårterminen ut för berörda elever, ungefär ett 40-tal.

Men oron för framtiden har ändå funnits där bland föräldrarna, parterna stod rätt långt ifrån varandra så sent som i april.

Nu står det dock klart att man nått en överenskommelse, som politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott enhälligt ställde sig bakom tidigare i dag.

– Den betyder att Prolympia tar en del av kostnaderna, 9 000 kronor per berörd elev och läsår, redogör Lars-Erik Rönnlund. Kommunen tar resten, en rätt stor slant, närmare bestämt över miljonen det här läsåret. Sedan ska det utvärderas.

Mattias Fejes är positiv till att ha kommit överens med kommunen, men vill inte kommentera Prolympias kostnad.

– Det viktigaste är att vi hittat en lösning som betyder att eleverna kan åka buss till och från skolan, säger han. Några detaljer vill jag inte gå in på, utan vår enda målsättning var att hitta en lösning som fungerar både för oss och kommunen. Det var det primära, säger han och fortsätter:

– Grunden till allt det här var att vi som privatskola inte betalar för skolskjuts någonstans i Sverige. Vi vill erbjuda en kvalitativ och långsiktig utbildning och vill därför använda skolpengen till det, istället för till skolskjutsar. Men – det är ändå en speciell situation i Virserum och vi vill ju att de elever som bor utanför Virserum ska kunna ta sig till skolan, så jag är tacksam att vi nått en lösning gemensamt.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig som sagt bakom uppgörelsen tidigare i dag. Nu ska ärendet vandra vidare till fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!