Hultsfred satsar: Här är alla investeringar

Det blir satsningar i Hagadal och en ny brandstation. Och mer pengar till både socialnämnden och skolan. Trots det ser politikerna fram mot ett överskott.

Helt eniga. Lars Rosander och Tomas Söreling är överens om tagen i nästa års budget. Inte minst om det nya investeringsrekordet, 340 miljoner kronor.

Helt eniga. Lars Rosander och Tomas Söreling är överens om tagen i nästa års budget. Inte minst om det nya investeringsrekordet, 340 miljoner kronor.

Foto: TT/Charlotte Madestam/Olof Carlson

Hultsfred2020-10-21 17:00

Framförallt är det investeringsbudgeten som sticker ut. Nästa år har Hultsfreds kommun hela 340 miljoner att investera för. 

– En historiskt hög nivå, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Men så är det många projekt igång också. Och några andra följer med från i år. Som till exempel nya förskolan i Hultsfred. Bygget hinns inte med i år, så både arbete och budget fortsätter till 2021. Andra stora projekt som är i gång är bygget av den nya särskolan i Målilla.

En annan stor post bland investeringarna är exploateringen av Herrstorpetområdet, som ska få både vatten, el och avlopp framdraget. 

Nytt är att man också avsatt 8,5 miljoner för att bygga en ny brandstation i Rosenfors. 

– Placeringen är inte bestämd ännu, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S) men vi ser anslaget som en stor viljeinriktning.

En tredje stor post i investeringen är satsningen på Hagadal, en av oppositionens käpphästar sedan flera år tillbaka. 46 miljoner ska satsas under de kommande tre åren. 

– Det är en miljon 2021, säger Tomas Söreling, det är för en detaljprojektering. Sedan blir det en ombyggnad med bland annat höj och sänkbar bassäng. Det gör att även funktionshindrade kan använda anläggningen. Det är också bra att vi satsar 800 000 på en multiarena i Målilla.

– Det är rätt att göra de här satsningarna nu, tycker Åke Bergh (M). Räntorna är låga.

Men den höga investeringsnivån betyder också att man måste ta nya lån, den samlade låneskulden börjar närma sig en miljard.

Dessutom blir det extrapengar till både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden under nästa år. 

Socialnämnden får 13 miljoner extra, plus ytterligare 12, och för skolans del handlar det om 8,3 miljoner, plus 12. 

– I och med att det försvunnit många asylsökande elever måste skolan planera om, säger Lars Rosander, och vi skjuter till pengar för att göra övergången mjukare.

Men trots de här satsningarna, har ekonomichefen Henric Svensson räknat fram att det blir ett överskott på 7,3 miljoner kronor på sista raden.

– Det är fantastiskt att vi kan få ett plusresultat, säger han, även om vi långt ifrån når upp till vårt eget långsiktiga mål på 20 miljoner. Jag tycker det är en bra budget med tanke på vad den innehåller.

Sedan länge har Hultsfred haft ett tvåprocentmål att jobba mot. Så dit är det en bra bit kvar. 

Det är inte heller aktuellt med någon skattehöjning nästa år.

– Nej, säger Lars Rosander. Vi har haft samma skattesats nu sedan 1991. Det blir fortsatt en utdebitering på 21,91.

Att nivån på kommunalskatten legat fast så länge betyder att Hultsfred tappat topplaceringen i länsligan och ligger numera i mitten. Högst ligger i stället Vimmerby.

En annan parameter som betyder mycket i budgetsammanhangen är invånarantalet som räknas första november.

– Vi är snart där, säger Rosander, och vi har nu 14 153 invånare. När vi gjorde budget för i år räknade vi med en minskning med 175 personer. Nu ligger vi på en minskning med 90.

Budgetberedningen, där alla fullmäktiges partier ingår, har jobbat sex heldagar för att få ihop den här budgeten och resultatet blev ett enhälligt förslag, som nu ska läggas fram för kommunfullmäktige i november.

Politikerna i kommunstyrelsen var helt överens om den här budgeten och även om det finns farhågor inför framtiden så tycker de alla att det är rätt tid för satsningar nu.

Kommunens budget 2021

Storlek: Drygt en miljard

Överskott: 7,3 miljoner kronor

Skatt: 21,91, oförändrad utdebitering

Investeringar: Totalt 340 miljoner kronor. Ny brandstation, exploatering av Herrstorpet, multiarena i Målilla, nya VA-ledningar är några exempel. Förskolan i Hultsfred och särskolan i Målilla räknas också in.

Invånarantal: 14 153 personer, minskning med 90 personer.

Extra pengar: Både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden får tillskott i enlighet med sina äskande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!