Vilka är de intelligentaste orterna i Sverige? Detta är naturligtvis ingen lätt fråga att besvara, men om man ser till andel personer som är medlemmar i Mensa, "föreningen med hög IQ", visar det sig att det är universitetsstäder och områden kring storstäder, framförallt Stockholm, som utmärker sig. På första plats kommer Lund med 0,16%, följt av Solna med 0,15% och Täby med 0,13%. På topp 10 listan kommer även Linköping, Stockholm, Lomma, Knivsta, Uppsala, Danderyd och Vellinge.
De svenska städer som toppar listan på flest antal medlemmar är Stockholm, Göteborg och Uppsala, med 565, 359 respektive 201 medlemmar. Totalt i Sverige är ca 5 500 personer medlemmar och utgör således den fjärde största Mensaföreningen i världen.
En del orter i Sverige har ännu inga medlemmar, några av dessa är Sotenäs, Grums, Härjedalen, Mellerud, Arjeplog, Robertsfors och Haparanda. Det finns även gott om orter som har en medlem i Mensa, några av dessa är; Åre, Hultsfred, Åmål, Fagersta, Orsa, Vadstena, Kungsör, Hagfors, Torsby, Barsebäck, Bengtsfors, Dingle, Härryda, Hönö, Jonsered, Ullared, Vara, Söderköping, Säffle och Bollnäs.
Det är många unga som söker sig till föreningen, bland nyvärvade medlemmar är 58 % under 29 år, och genomsnittsåldern i föreningen ligger på 36 år. I föreningen ligger däremot 59 % inom åldersintervallet 30–49 år, och 9 % är över 50 år. Den äldsta medlemmen i Sverige är 84 år, och den yngsta fyller 6 år i år.
Könsfördelningen i Mensa är ca 25 % kvinnor och 75 % män, vilket enligt Monika Orski, ordförande i Mensa Sverige, beror på att fler män än kvinnor söker sig till testerna.
- Det kommer fler män än kvinnor till våra inträdestest. Det är dock en lite större andel av kvinnorna än av männen som kommer över gränsen på testet, men i stort så speglar könsfördelning alltså vilka som väljer att göra ett IQ-test för att kunna gå med i Mensa, säger Monika Orski.
Bland de aktiva i föreningen är det dock en ganska jämn könsfördelning, då fler av kvinnorna än männen som går med i föreningen väljer att vara socialt aktiva i sitt medlemskap.
- Med de mönster som är etablerade inom vår kultur verkar det i genomsnitt ligga längre bort för kvinnor att söka sig till en förening som Mensa, men närmare att vilja vara aktiv i föreningen om man väl har gått med, säger Monika Orski.
För de som är intresserade av att bli medlem görs testanmälan på Mensas hemsida, där man även kan göra ett provtest som mäter upp till 126 i IQ, för att få en fingervisning om ifall man kan vara kandidat för att bli medlem i föreningen.