"Blir ett lyft för hela området"

Snart börjar bygget av den nya parkourbanan. Hultsfreds Gymnastikklubb har ritningarna klara, skisser och planer finns på plats. Och inom kort börjar grävningen.

Parkour handlar mycket om att klättra och hoppa. Johanna Wright visar hur det kan gå till. Den planerade Parkourbanan ska starta vid Utegymmet och gå runt hela dammen.

Parkour handlar mycket om att klättra och hoppa. Johanna Wright visar hur det kan gå till. Den planerade Parkourbanan ska starta vid Utegymmet och gå runt hela dammen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-04-17 06:00

Det berättar Johanna Wright, utvecklare i klubben, och hon tillägger att parkourbanan ska bli klar till hösten. Även om datumet inte är klart ännu. 

– Vi har haft många möten om banan nu i höst och vi har allt klart, säger hon.

Så det är bara att sätta spaden (eller snarare grävskopan) i jorden.

Hon räknar med att när banan är klar, så kommer den att bli ett tillskott för turismen i trakten. En parkourbana har stark dragningskraft på äventyrslystna i ett ganska stort område.

– Jag tror att det är många som är intresserade av att komma hit och prova, säger hon.

Parkour är väl egentligen en storstadssport, där det handlar om att ta sig över hinder av olika slag, hoppa mellan hustaken, gärna med en frivolt i luften. Mot den bakgrunden blir det en spännande kontrast med en parkourslinga som går runt Sågdammen och med hinder som smälter in i naturen. Några av stationerna kring banan kommer dessutom att var tillgänglighetsanpassade.

– Banan ska vara för alla, säger Johanna Wright. 

– Det kommer att bli mycket stockar, vi ska bara använda naturliga material i stationerna utmed banan.  Det kommer att bli ett lyft för hela området kring Hagadal, säger hon. 

Speciellt som kommunen också jobbar på en upprustning av Sågdammen.

Allmänna arvsfonden har skjutit till dryga två miljoner kronor till den här satsningen och det är något som klubbens medlemmar gläds åt. Det är en förutsättning för att man kan göra verklighet av den här idén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!