Rosie Folkesson tackar nej till att bli oppositionsråd

Ett nytt oppositionsråd ska utses i Hultsfred. Rosie Folkesson (S) har blivit tillfrågad men tackat nej. "Jag har redan varit oppositionsråd, så det får räcka för mig. Nu vill vi ha nytt blod."

Rosie Folkesson (S) var oppositionsråd 2014-2018. Hon siktar inte på att bli det igen. "Jag tror att det är bra att det kommer något nytt."

Rosie Folkesson (S) var oppositionsråd 2014-2018. Hon siktar inte på att bli det igen. "Jag tror att det är bra att det kommer något nytt."

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-10-08 15:00

För en månad sedan meddelade det nuvarande oppositionsrådet, Tomas Söreling (S), att han lämnar kommunpolitiken vid årsskiftet och blir pensionär.

Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun låter nu sina medlemmar nominera kandidater till uppdraget som oppositionsråd. Nomineringar tas emot fram till den 16 oktober.

– Helst ska det vara någon av våra fullmäktigeledamöter. Men hittar vi någon utanför så är det också välkommet, säger Tommy Rälg, ordförande för Hultsfreds arbetarekommun.

undefined
Tommy Rälg (S) tillsammans med Tomas Söreling (S), som snart lämnar uppdraget som oppositionsråd.

Personen behöver inte sitta i kommunfullmäktige?

– Nej, det behöver den inte, säger Tommy Rälg som uppger att fullmäktiges ordförande har öppnat för att oppositionsrådet ska få rätt att yttra sig i fullmäktige, även om hon eller han inte sitter i den beslutande församlingen.

– Det är lite spännande. Vi kan titta utanför våra ramar för att hitta en lämplig kandidat.

I och med valet av nytt oppositionsråd spänner Socialdemokraterna bågen inför nästa mandatperiod.

– Jag tror att vi kommer att lösa det på ett jättebra sätt. Det ska vara en bra kandidat som även kan ta vid 2026. Vi har som målsättning att vi ska bli det största partiet i nästa val.

I dagsläget är det stor mansdominans i Hultsfredspolitiken. Samtliga partiers listor toppades av män i det senaste kommunvalet, och bara en tredjedel av kandidaterna på valbar plats var kvinnor. Medelåldern var också hög.

– Tomas har varit en bra kandidat och drivit våra frågor på ett jättebra sätt. Men vi hoppas att vi får någon lite yngre den här gången, säger Tommy Rälg.

undefined
Rosie Folkesson (S) var oppositionsråd 2014-2018. Hon siktar inte på att bli det igen. "Jag tror att det är bra att det kommer något nytt."

Vill ni helst att det ska vara en kvinna?

– Vi är öppna för båda två, men det vore jättepositivt om det blev en kvinna. Sedan avgörs det på ett möte i november vem det blir. Vi får se hur många som blir nominerade. Vi ser med spänning fram emot det här.

Enligt Rälg skulle Janette Persson (S) ha kunnat vara aktuell som oppositionsråd, men hon lämnade nyligen politiken av hälsoskäl. Inte heller Rosie Folkesson (S) säger sig vara intresserad av att efterträda Söreling.

– Nej, det är jag inte, säger Rosie Folkesson som menar att det är dags för något nytt i politiken.

– Det har redan varit folk som har frågat, men jag har tackat nej. Jag tror att det är bra att det kommer något nytt. Sedan sitter jag som andranamn i kommunstyrelsen och KSAU, så jag är med ändå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!