Undersköterskan Kaiza tar över som fackordförande

Kommunal Hultsfred-Högsby har valt ny ordförande. "Det som ligger mig närmst om hjärtat är arbetstidsförkortning, arbetsskor och heltid som norm", säger Kaiza Larsson.

Kommunal Hultsfred-Högsbys förra ordförande Alexandra Svensson (till höger) har nu lämnat över ordförandeklubban till Kaiza Larsson.

Kommunal Hultsfred-Högsbys förra ordförande Alexandra Svensson (till höger) har nu lämnat över ordförandeklubban till Kaiza Larsson.

Foto: Privat

Hultsfred2024-02-17 15:00

Alexandra Svensson lämnade ordförandeposten vid årsskiftet för att bli oppositionsråd i Hultsfred. Sedan dess har fackförbundet Kommunals sektion Hultsfred-Högsby stått utan ordförande.

Valet av ny ordförande fick vänta till årsmötet, som hölls på torsdagskvällen.

– Vi hade två nominerade, vilket kanske inte är jättevanligt men väldigt kul, säger Kaiza Larsson som ställdes mot Sandra Karlsson.

– Det visar på ett stort intresse.

undefined
"Vi vill väldigt gärna att medlemmar hör av sig", säger Kaiza Larsson som berättar att alla arbetsplatser inte har fackliga ombud.

Kaiza Larsson, som är utbildad undersköterska och jobbar på en demensavdelning i Hultsfred, gick segrande ur omröstningen.

– Jätteroligt att få förtroendet för uppdraget.

Hon har varit sektionsföreträdare i snart två år.

– Jag har mest arbetat med försäkringar och medlemsärenden. Jag har även arbetat fackpolitiskt tillsammans med Alexandra.

Hon är 34 år och bor i Hultsfred tillsammans med sambo och två små pojkar.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av skyldigheter och rättigheter på arbetsplatsen, säger hon på frågan varför hon ställde upp i ordförandevalet.

undefined
Kommunal Hultsfred-Högsbys förra ordförande Alexandra Svensson (till höger) har nu lämnat över ordförandeklubban till Kaiza Larsson.

Sektionen har expeditioner i både Hultsfred och Högsby. Hennes målsättning är att vara lika mycket på båda expeditionerna.

– Närvarande ledarskap är det bästa.

I dagsläget har sektionen cirka 1 220 medlemmar.

– Vi vill självklart bli fler medlemmar. Under 2023 lyckades vi nå nästan 100 nya medlemmar, så det gäller att hålla takten.

Framöver väntar avtalsförhandlingar, eftersom det största kollektivavtalet inom kommunen snart löper ut.

– Det blir helt nytt för min del. Jag har mest suttit med försäkringar och mindre ärenden på sektionen.

Hennes hjärtefrågor är arbetstidsförkortning, fria arbetsskor och heltid som norm. Kommunals kongress har tagit beslut om att driva frågan om 30 timmars arbetsvecka.

– De yrken som ligger under Kommunal är krävande yrken som sliter på kroppen, säger Kaiza Larsson som menar att arbetstiden behöver förkortas för att medlemmarna ska orka med arbetslivet.

undefined
Sektionen har cirka 1 220 medlemmar, varav nästan 100 gick med i facket under förra året.

Hon lovar att facket inte kommer att ge sig i frågan om fria arbetsskor. De ska också jobba för heltidsanställningar.

– Inom vården har man heltid som norm, men det ser annorlunda ut inom skolan till exempel.

Hon vill gärna att medlemmar hör av sig.

– Det finns arbetsplatser utan ombud och där vet vi inte vad som händer, om det fungerar bra eller om något ska förbättras. Utan den vetskapen är det svårt att driva frågor framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!