Höga energipriser oroar företagare

Tripplade elkostnader på bara några månader. Företaget IAC, International Aluminium Casting i Hultsfred drabbas hårt när elpriserna skenar.

Peter Hjalmar och Björn Persson från Eon fanns på plats för att träffa företagarna och förklara. De kunde dock inte trösta, utan förutsägelsen är fortsatt höga elpriser.

Peter Hjalmar och Björn Persson från Eon fanns på plats för att träffa företagarna och förklara. De kunde dock inte trösta, utan förutsägelsen är fortsatt höga elpriser.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-06-07 17:30

– Vi förbrukar i Hultsfred sex terrawatt om året, säger vd Dan Nilsson. Plus att vi använder gas. Så det är ett hot mot verksamheten.

De höga energipriserna är ett tungt ok för näringslivet i allmänhet att släpa på. Och vid företagarlunchen i Stora Aby, var frågorna många om hur det kommer att bli framöver.

Björn Persson, regionchef på Eon i Norrköping, och hans kollega Peter Hjalmar, Eon i Region Syd, fanns på plats för att svara och förklara.

Deras föga överraskande förutsägelse var dock att vi lär få leva med höga elpriser ett bra tag framöver. I alla fall över vintern.

Det blev ännu ett argument för Dan Nilsson och IAC att gå vidare med sina planer på att bygga en egen solcellspark för att pressa ner priserna.

– När vi hörde av både Patrik Axelson på Stora Aby och Kjell Fransson hur de lyckats pressa kostnaderna med hjälp av solceller, så blev det en inspiration, säger Dan Nilsson på en något knastrig mobiltelefon.

Efter lunchen i Stora Aby, satte han sig i bilen för att åka till ett möte i Stockholm, just för att prata om en satsning på solceller.

– I paketet ingår också att byta ut gasen mot biogas, säger Dan Nilsson. Våra nya ägare tycker om solceller.

Den här satsningen går hand i hand med budskapet från Björn Persson och Peter Hjalmar. Deras recept för att klara energiomställningen är en mix av olika energikällor.

– Det är bra, säger Björn Persson, att ha en egen solcellsanläggning att komplettera med. 

De passade också på att berätta om bygget av den nya kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby som startar nu i juli.

– Den kommer att ta ett och ett halvt år att bygga, säger Persson, men den ökar kapaciteten i elnätet fem gånger. Det betyder att det finns gott om energi i området, och det är gynnsamt för att få industri att etablera sig här.

Företagarna på mötet hade en lång rad frågor, men många av dem förblev obesvarade. För stunden i alla fall. Men Persson och Hjalmar lovade att ta dem med sig och försöka hitta svaren.

Företagarlunchen i Stora Aby var den första som ordnades gemensamt av Företagarna och Hultsfreds kommun. 

– Men tanken är att den ska bli återkommande, berättar Frederika Svensson på utvecklingskontoret. Den här gången var det eltema, nästa gång blir det något annat. Tanken är att det ska bli ett tillfälle att lyfta olika frågor som berör företagarna.

Ett 40-tal företagare från Hultsfreds kommun fanns på plats under lunchen för att få svar på sina frågor om elpris och tillgång i framtiden.
Ett 40-tal företagare från Hultsfreds kommun fanns på plats under lunchen för att få svar på sina frågor om elpris och tillgång i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!