Här är hemtjänsten bland de bästa i landet

Det blev en glad överraskning för hemtjänstchefen i Hultsfred Joachim Åberg, när SPF:s hemtjänstindex presenterades. Hultsfreds hemtjänst kom bland de bästa i landet.

Maria Stenbäck, Ida Eriksson, Carina Bjälestig, Fia Svärd, Lamin Fanneh, Abdi Fatha och Viktor Bjälsestig fick en glad nyhet med sig till eftermiddagsrundan. Hemtjänsten i Hultsfred kom på 17 plats i hela landet.

Maria Stenbäck, Ida Eriksson, Carina Bjälestig, Fia Svärd, Lamin Fanneh, Abdi Fatha och Viktor Bjälsestig fick en glad nyhet med sig till eftermiddagsrundan. Hemtjänsten i Hultsfred kom på 17 plats i hela landet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-24 05:00

Totalt sett, alla delindex sammanräknade hamnade Hultsfred på en hedrande 17:e plats bland landets 290 kommuner.

– Nej, men vad roligt, sa Joachim Åberg som ännu inte hunnit se den här undersökningen, när Vimmerby Tidning ringde upp. Han läser på och återkommer.

– Det här var riktigt roligt, säger han igen, nu måste jag titta närmare på vad som döljer sig bakom siffrorna. 

Han lägger äran för den här topplaceringen (får man väl ändå kalla den) på medarbetarna. De som gör jobbet hemma hos de äldre.

Det är första gången som SPF Seniorerna på riksplanet tagit fram en rikstäckande granskning av kvalitén på hemtjänsten i landets kommuner. Med hjälp av forskare på högskolan i Borås och siffror från socialstyrelsen har man kunnat ranka hemtjänsten i landets alla kommuner. Både den kommunala hemtjänsten och flera stora privata bolag ingår. Och perspektivet i utredningen är helt och hållet de äldres. Och de anhörigas. Av det skälet är varken SKR eller facket med. 

Undersökningen är uppdelad i flera olika delindex. Det handlar om information, om delaktighet, om utförande, och om bemötande. Tanken med de här delarna är att hjälpa kommunerna att utvecklas och bli bättre på de här delarna. 

Hos Maria Stenbäck och de övriga i Hultsfreds Hemtjänstområde var glädjen stor när nyheten presenterades under onsdagseftermiddagen. Gänget höll precis på att göra sig klara för att ge sig ut på eftermiddagsrundan. 

– Det här var jätteroligt, tycker Maria Stenbäck som är avdelningschef. 

Men så mycket firande blev det inte nu. Det får bli senare. Men den sedvanliga kaffekoppen innan passet, blev det i alla fall.

Beskedet blev en nyhet även för dem. 

– Men det är flera som gratulerat oss idag, utan att visste varför, säger Fia Svärd i gruppen. Men nu vet vi...

– Medarbetarna är värda en stor eloge, säger Joachim Åberg. Det är de som gjort jobbet. Så det är tack vare dem vi fått den här placeringen.

Men han räknar med att få återkomma med ett firande framöver.

– Det är klart man ska ta tillvara alla möjligheter att fira, säger han. Och det här är ett verkligt gott skäl. Det är ju ett kvitto på att vi gör något rätt.

Allra bäst i landet, enligt det här Hemtjänstindexet, är Gnosjö kommun, som fick ihop hela 64, 7 poäng i undersökningen. Hultsfred stannar på 58,4, vilket ger en 17:e plats nationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!