Varning för buller – helikoptrar flyger över kommunen

Tanken var att 29 sjöar skulle kalkas med helikopter under onsdagen. "Det är försenat på grund av vädret", säger Ronny Svensson på Laroy Flyg.

Kalkningen med helikopter kan leda till buller, meddelar kommunen.

Kalkningen med helikopter kan leda till buller, meddelar kommunen.

Foto: Foto: Sture Gustafsson/TT

Hultsfred2023-11-14 10:03

Sjöarna som ska kalkas finns bland annat i områdena kring Stora Hammarsjön, Lilla Hammarsjön, Försjön, Hesjön, Nötån, Sällevadsån och Bjärkeån.

"Kalkningen sker med helikopter vilket kan leda till buller i dessa områden. Helikoptern kommer att sprida kalk som heter Optimix", skriver Hultsfreds kommun på sin hemsida.

Kommunen har ett avtal med miljökalkningsföretaget Movab. Helikopterspridningen, som utförs av Laroy Flyg, var tänkt att göras under onsdagen. Men nu står det klart att uppdraget kommer att göras senare.

– Vädret har försenat oss lite. Som det ser ut nu blir det lördag–söndag, säger Ronny Svensson när Vimmerby Tidning når honom på onsdagsförmiddagen.

Han jobbar med förberedelserna för kalkningen.

– Vi är på andra ställen innan vi kommer till Hultsfred, säger han och berättar att de först ska kalka i Sävsjö, Västervik och Eksjö.

– I Sävsjö var det dimma och dis.

Preliminärt kommer alltså helikoptern till Hultsfreds kommun i helgen.

– Som det ser ut nu, om inga andra förseningar inträffar. Då kan det bli i veckan som kommer i stället. Men planen är att vi ska hinna i helgen.

Syftet med kalkningen är att motverka de negativa effekterna av försurningen i sjöar och vattendrag. 

"På så sätt leder kalkningen även till ett rikare växt- och djurliv", skriver kommunen.

Totalt ska drygt 150 ton kalk spridas i 32 sjöar i kommunen. Där inte helikopter används görs spridningen med hjälp av en speciell kalkningsbåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!