Då kan utbyggnaden börja – fortsatt stort intresse

Utbyggnaden av det nya bostadsområdet, Herrstorpet, i Hultsfred kan komma igång ganska snart. I maj-juni hoppas projektledaren att man kan sätta spaden i jorden.

Ungefär så här tänker man sig att det nya sjönära bostadsområdet ska bli när det blir klart.

Ungefär så här tänker man sig att det nya sjönära bostadsområdet ska bli när det blir klart.

Foto: Privat

Hultsfred2022-03-31 08:00

Först och främst ska det byggas vägar och annan infrastruktur. Både synlig och osynlig. Vatten och avlopp, vägar och gator, el och fiber. Allt sådant som behövs. Upphandlingen av markarbetena är i full gång och projektledaren Tomas Lexinger räknar med att besked kommer inom kort om vem som får jobbet.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har gjort tilldelningen, men resultatet är fortfarande hemligt, den 10 dagar långa överklagningsperioden har precis börjat. 

– Men vi kan i alla fall säga att det var fyra anbud som kommit in, säger oppositionsrådet Tomas Söreling.

Totalkostnaden för utbyggnaden av Herrrstorpet är totalt 67 miljoner kronor. Varav den här entreprenaden kostar 30,

– Men då kan vi också få tillbaka pengar när vi säljer tomter, säger kommunalrådet Lars Rosander, som jämför med när Strandlyckan byggdes. Då fick man hela kostnaden tillbaka.

– Arbetet kan börja någon gång vid månadsskiftet maj - juni, säger han. Trafikverket kommer att börja bygga om järnvägsövergången i oktober.

En ny järnvägsövergång är en förutsättning för att utbyggnaden ska kunna gå vidare.

– Trafikverket vill inte ha för mycket trafik över spåret här, säger Tomas Lexinger.

Totalt räknar han med att markarbetena kommer att ta ett och ett halvt år i anspråk för att få till allting så som det är tänkt.

– Men eftersom intresset är stort, kommer vi att dela upp projektet så att vi kan börja fördela tomter och komma igång med bygget redan nu i höst, säger han.

Men fullt ut blir det inte förrän i slutet på nästa sommar eller under hösten.

Helena Grybäck Svensson, vd på Hultsfreds Bostäder och ansvarig för markförsäljningen på Herrstorpet bekräftar att intresset är stort.

– Nu i början på mars hade vid 17 i kön för en tomt, säger hon. Nu i första omgången finns det tolv tomter.

Men fördelningen av tomter är inte gjord ännu.

– Det blir först när tillträdesdagen är bestämd, säger hon, då kan vi börja att beta av kön. Vi har många som stått länge och det är först till kvarn som gäller för att välja tomt.

Hon kan också berätta att de planerade tomterna är av skiftande storlek. Allt mellan 80 och 140 kvadratmeter.

I samband med utbyggnaden av bostadsområdet kommer också strandpromenaden att förlängas, så att man knyter samman Herrstorpet med Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!