Fin utmärkelse för arbetet med Rockarkivet

I dagarna är det precis 20 år sedan Svenskt Rockarkiv flyttades till Hultsfred. Det uppmärksammades av Rotaryklubben på orten, som överlämnade utmärkelsen Paul Harris Fellow, till Stefan Ölvebring på arkivet.

Rotayrklubbens president Ann-Britt Sköld överlämnar utmärkelsen Paul Harris Fellow till Stefan Ölvebring, Rockarkivet. En belöning för 20 års arbete med att bygga upp arkivet till en nationell angelägenhet.

Rotayrklubbens president Ann-Britt Sköld överlämnar utmärkelsen Paul Harris Fellow till Stefan Ölvebring, Rockarkivet. En belöning för 20 års arbete med att bygga upp arkivet till en nationell angelägenhet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-08-18 11:50

– Arkivet har gått från nästan ingenting, till en nationell angelägenhet, sa president Ann-Brith Sköld, som överlämnade det smått unika priset, i samband med ett möte i Stora Aby på torsdagskvällen.

Det här priset överlämnas bara till personer som gjort något utöver det vanliga för samhället.

– Så det är ganska ovanligt, säger Ann-Brith Sköld, det är inget som händer varje år. Bara när någon verkligen gjort sig förtjänt av det. 

Efter lite efterforskning kan hon berätta att det är fjärde gången på tio år som utmärkelsen delas ut.

Pristagaren själv, Stefan Ölvebring, är både glad och hedrad över att ha fått utmärkelsen, men som han sa vid utdelningen: Det är inte bara min utmärkelse, han vill dela med sig till en lång rad medarbetare.

Genom åren är det över 100 personer som passerat genom Rockarkivet, oftast genom Arbetsförmedlingens försorg, och där lärt sig det mesta om digitalisering.

– Oftast har det varit personer som stått ganska långt från den ordinarie arbetsmarknaden, men här har de fått stöd och coachning för att komma vidare i livet, säger Ann-Brith Sköld.

– Det har varit bland det roligaste, säger Stefan Ölvebring, att se hur personerna utvecklats och fått självförtroendet åter när de har varit hos oss en period. De har kunnat komma vidare i livet.

Rotary har dessutom timat in utmärkelsen väl, nu i dagarna är det precis 20 år sedan arkivet flyttade till Hultsfred. Men då var det i ett ganska blygsamt format.

– Efter 10 år i Stockholm hade de samlat in några kartonger med material, berättade Stefan Ölvebring. Det är väl tveksamt om det ens kunde kallas arkiv på den tiden.

– Men nu har vi uppskattningsvis en miljon olika objekt i samlingarna, beroende på hur man räknar.

Och mer är på ingång berättar han. Innan semestern hämtades en skåpbil fullpackad och mer finns att hämta vid samma företag.

– Totalt handlar det om 17 kubikmeter grejer som ska köras till arkivet i Hultsfred, berättade Stefan Ölvebring för de samlade Rotarianerna vid samlingen på Axelssons i Aby. 

Så det finns gott om saker att ta vara på och digitalisera.

– Vi har arbete för 50 personer tror jag, säger Ölvebring. Men just nu är vi bara tre som jobbar här.

Vid den här träffen berättade också Elisabeth Axelsson om företaget och dess verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!