Han är yngst i kommunvalet – hög medelålder i partierna

De unga politikerna lyser med sin frånvaro i kommunvalet. Endast sex kandidater är under 30 år. "Någon måste representera den yngsta gruppen också", säger 18-årige Gustav Rosander (C) som siktar på en plats i kommunfullmäktige.

Gustav Rosander (C) är den yngsta kandidaten i höstens kommunval i Hultsfred. Han bor i Virserum och studerar på gymnasiet i Vetlanda.

Gustav Rosander (C) är den yngsta kandidaten i höstens kommunval i Hultsfred. Han bor i Virserum och studerar på gymnasiet i Vetlanda.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-07-08 18:15

Medelåldern hos befolkningen i Hultsfreds kommun är 45,6 år, enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror. Men bland kandidaterna i höstens kommunval ligger medelåldern på 57,1 år. Det visar Vimmerby Tidnings granskning av partiernas listor.

Mest underrepresenterad är ålderskategorin 18–29 år. Enligt Valmyndigheten tillhör 13,9 procent av de röstberättigade i kommunen den ålderskategorin. Men bland de 140 kandidater som i dagsläget är anmälda till kommunvalet finns endast sex personer under 30 år, vilket motsvarar 4,3 procent.

– Det är ändå kul att det finns sex stycken som är under 30, men det behövs självklart fler, säger Gustav Rosander (C).

undefined
Gustav Rosander (C) är den yngsta kandidaten i höstens kommunval i Hultsfred. Han bor i Virserum och studerar på gymnasiet i Vetlanda.

Han fyllde nyligen 18 år och är den yngsta kandidaten i kommunvalet.

– Jag tycker att det är spännande och roligt att få den titeln. Någon måste representera den yngsta gruppen också.

Gustav Rosander har inte varit politiskt aktiv särskilt länge. Han har dock politiken i blodet, eftersom han är son till kommunalrådet Lars Rosander (C).

– Jag pratar politik med honom. Man har alltid haft politiken hemma på det sättet, men jag har inte visat framfötterna eller försökt engagera mig i Centerpartiet.

Det blir även en del politiska diskussioner med kompisarna på gymnasiet i Vetlanda.

– Vi pratar om samhällsfrågor och argumenterar emot varandra lite. Då såg jag att det går att ändra folks tankar på vissa sätt. Det blev en liten tankeställare.

undefined
"Det är inget jag har tänkt på så mycket. Vi får se vad som händer", säger Gustav Rosander på frågan om han vill bli kommunalråd i framtiden.

Nu står Gustav Rosander, som brinner för idrottsfrågor och miljön, på 18:e plats på Centerpartiets valsedel. Han har siktet inställt på en plats i kommunfullmäktige.

– Jag ska försöka få så många röster som möjligt.

Att inte fler unga personer ställer upp i kommunvalet tror han beror på att många flyttar från kommunen efter gymnasiet, eller är upptagna med att bilda familj.

Vill du själv bli kommunalråd i framtiden?

– Det är inget jag har tänkt på så mycket. Vi får se vad som händer. Jag tycker att det är spännande att bara få vara med och se vad jag kan bidra med.

Ingen av de tio yngsta kandidaterna i kommunvalet står på valbar plats. För att bli invalda i kommunfullmäktige måste de kryssa sig förbi flera äldre kandidater.

undefined
I förra valet fick C femton platser, S tolv platser, SD sex platser, M fyra platser, KD fyra platser och V fyra platser i kommunfullmäktige i Hultsfred.

Ellen Persson är ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Kalmar län.

– Vi i SSU finns för att göra ungas röst hörd, just för att vi ser problematiken i att det är för få unga i politiken. Vi är glada över de unga kandidater som finns på listorna och är representanter för SSU och vår politik. Vi arbetar även aktivt för att bli ännu fler, säger hon i en kommentar.

Evelina Strömberg, distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, menar att det har blivit svårare att få unga att engagera sig i politiken.

– Föreningslivet levde på ett annat sätt i Sverige förr i tiden. Alla var engagerade i någonting. Den kulturen har förändrats lite på sistone och det är tråkigt, säger hon.

Samtidigt uppger Evelina Strömberg att CUF:s medlemsantal i länet har ökat de senaste åren.

Varför är det viktigt att ungdomar engagerar sig i politiken?

– Det är politiken som bygger samhället och vi är en del av samhället. Vi måste också göra vår röst hörd. Alla generationer tar med sig sina erfarenheter till bordet och vi måste kunna hitta ett samspel där.

"Jag ska försöka få så många röster som möjligt", säger Gustav Rosander som hoppas få en plats i kommunfullmäktige efter valet.
"Jag ska försöka få så många röster som möjligt", säger Gustav Rosander som hoppas få en plats i kommunfullmäktige efter valet.
Medelålder i kommunvalet

Medelålder på kandidater på valbar plats (medelålder på samtliga kandidater inom parentes):

KD: 65,3 år (53,4 år)

M: 63 år (59,3 år)

S: 61,1 år (55,4 år)

C: 59 år (59,1 år)

SD: 58 år (64,1 år)

V: 56 år (58,3 år)

De tio yngsta kandidaterna:

Gustav Rosander (C), 18 år

Simon Josefsson (S), 20 år

Jonathan Sahlström (KD), 22 år

John Lång (S), 27 år

Hampus Jonsson (KD), 28 år

Simon Rydén (KD), 29 år

Alexandra Svensson (S), 30 år

Alaa Al Saadi (C), 30 år

Johanna Sandin (KD), 30 år

Simon Lönnäs (M), 31 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!