Hammarsjöområdet – en nyupptäckt pärla för många

Stora Hammarsjöområdet utanför Hultsfred har fått ett lyft som fritidsområde. Det är många som hittat hit när pandemitristessen blivit för stor där hemma.

Edvin Rodeland, Kevin Oscarsson, Selma Anemyr, Sigge Anemyr, och Stina Anemyr väntar på att Erik Lindberg och Mattias Oskarsson Anemyr ska bli färdiga med maten.

Edvin Rodeland, Kevin Oscarsson, Selma Anemyr, Sigge Anemyr, och Stina Anemyr väntar på att Erik Lindberg och Mattias Oskarsson Anemyr ska bli färdiga med maten.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-02-24 15:15

– Här är jättebra, säger Andreas Rodeland från Hultsfred som tog familjen med sig på en söndagsutflykt till badplatsen vid Stora Hammarsjön.

För honom är det första besöket här ute. I alla fall på vintern. 

– Det finns gott om plats för barnen att springa och leka, och det är jättebra att de har skottat kring grillplatserna. Och här finns ju en bra lekplats också.

På något vis är det de som blir medelpunkten för utflykterna. Inte bara för familjerna Rodeland och Anemyr som gjorde en gemensam tur till området. En söndag i det fria. Med grillkorv till middag och gott om plats för lek och skoj.

– Det blir lättare att träffas så här, utomhus, säger Andreas Rodeland, dessutom känns det skönt att komma ut lite, man kan inte bara sitta hemma jämnt.

Redan innan jul började folk hitta hit ut. Så kom snön, det blev helt plötsligt svårt att hitta någonstans att parkera.

– Men vi åkte ut och plogade upp parkeringsplatserna, säger Krister Wenell som jobbar på kommunens föreningslag. Samtidigt passade vi på att skotta upp vid grillplatserna. 

Krister besökte området i nyårshelgen och såg att det var bilar nästan överallt. Och när snön kom så föddes idén om att åka ut och skotta fram både parkeringsytor och grillplatser i området-

Några nya grillplatser har det också blivit i området. Och ute på de nyrestaurerade vandringslederna i området, där även rastplatserna har fått en översyn, lagom till pandemin inträffade och ökade intresset för friluftsliv.

Korv med bröd är en på många sätt underskattad måltid och det är inte ovanligt att det står varm korv på menyn hos de allra flesta. Men om någon mot all förmodan skulle få nog av grillkorv, har kocken Thomas Pettersson i Hultsfred ett grilltips att dela med sig av och som kan komma till nytta, även om det kräver lite mer förberedelser än att köpa korv. Men mycket av jobbet kan ju göras hemma innan man ger sig iväg ut på utflykt.

Thomas BBQ-fläsk med lingon

Det behövs 16 skivor stekfläsk, salt, peppar, chillipulver.

200 gram mixad lingonsylt

4 matskedar riven pepparrot

4 matskedar ketchup.

2 centiliter konjak eller Whisky.

Skölj fläsket väl och torka torrt. Pensla på olivolja, salta och peppra, grilla dem knapriga.

Blanda samman övriga ingredienser till en glace och pensla på det varma fläsket. 

Servera med exempelvis en god potatissallad.

Grillkocken Erik Lindberg har fullt upp att hinna snurra på korven. Det är bra fart på glöden.
Grillkocken Erik Lindberg har fullt upp att hinna snurra på korven. Det är bra fart på glöden.
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!