Gymnasieelev ser fram emot fria bussresor i sommar

Hultsfreds kommun planerar att satsa en halv miljon kronor på sommarlovsbiljetter till ungdomar.

Amal Ghoneim, gymnasieelev i Hultsfred, tycker att det är bra att ungdomar ska få sommarlovsbiljetter till kollektivtrafiken.

Amal Ghoneim, gymnasieelev i Hultsfred, tycker att det är bra att ungdomar ska få sommarlovsbiljetter till kollektivtrafiken.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-03-30 16:08

– Vi tycker att de har förtjänat det, efter pandemin, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och han får helhjärtat medhåll från oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Den här sommarlovsbiljetten gör det möjligt för cirka 950 ungdomar i Hultsfreds kommun att tågluffa på Stångådalsbanan, eller ta bussen till stan för att träffa kompisar. Eller rent av ta sig till och från sommarjobbet.

– Jag tycker att det är bra, säger 17-åriga Amal Ghoneim som konstaterar att sommarkortet gör det lättare att umgås med kompisar.

– Om mina kompisar också får det kanske vi kan åka till Kalmar eller Vetlanda.

De ungdomar som kommer att få den här möjligheten är de som gått färdigt årskurs sex upp till tvåan på gymnasiet.

– Det gäller även elever på Prolympia i Virserum och på särskolan, säger Rosander, som betonar att ingen lämnas utanför.

Men smakar det, så kostar det. Totalt kommer kommunen att köpa biljetter för 510 000 kronor. 

– Men det är de värda efter pandemin, tycker Rosander och Söreling. 

Trots allt får kommunen bra rabatt på biljetterna, styckpriset är 538 kronor, ordinarie pris är 1 200.

En liten brasklapp att kasta in, är dock att det är inte helt bestämt ännu. Kommunfullmäktige har sista ordet. Men när enigheten är så total mellan partierna ska det mycket till för att det inte ska bli av.

En liten bieffekt av sommarlovsbiljetten är dessutom att föräldrarna slipper skjutsa. Och med tanke på dagens bränslepriser är det också en fördel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!