Få missade sammanträden för Hultsfreds politiker

Trots både pandemi, inställda möten, digitala möten, kvittning och en rad avhopp av olika anledningar har närvaron ändå varit god bland ledamöterna i Hultsfreds kommunfullmäktige, den senaste mandatperioden. Men ett namn sticker ut. Det visar en granskning av närvarolistor som Vimmerby Tidning har gjort.

Väl utspridda i salongen och i cyberrymden röstade kommunfullmäktige emot vindkraftparken vid Mösjöberget. Ett av många tunga ärenden som behandlats under mandatperioden.

Väl utspridda i salongen och i cyberrymden röstade kommunfullmäktige emot vindkraftparken vid Mösjöberget. Ett av många tunga ärenden som behandlats under mandatperioden.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-16 05:00

Vimmerby Tidning har gått igenom samtliga närvarolistor från den senaste mandatperioden, från december 2018 när första KF tillträdde och fram till det senaste nu i juni. Den granskningen visar att ledamöterna är tämligen plikttrogna. Under de nästan fyra år vi har kollat ligger den genomsnittliga frånvaron på tre, fyra gånger. 

Pandemin har påverkat och tvingat fram kreativa lösningar. Som till exempel kvittning med 29 ledamöter närvarande, digitala möten, och hybridmöten. 

Det är egentligen bara Nermina Mizimovic (S) som sticker ut ur mängden, med sina 16 missade sammanträden. Men den frånvaron kan till största delen förklaras med att hon hoppat in som ersättare för Laila Naraghi och Tomas Konståhl i riksdagen.

– Jag har varit iväg till riksdagen i tre omgångar, sammanlagt nio månader, säger Nermina Mizimovic,

Det tillsammans med en längre sjukskrivning gör att hon varit borta från politiken en hel del.

Inför årets val står hon åter på femteplats på riksdagslistan, men på kommunlistan är hon inte lika högt som förra gången.

De här frånvarolistorna, som finns medskickade med kommunfullmäktiges protokoll berättar bara om närvaron, inte något om orsaken, och stundtals kan det vara svårt att hinna allt.

– Det har jag all respekt för, säger Anders Andersson (KD) som är ordförande i kommunfullmäktige.

– Frånvaron kan bero på jobb, familj, eller sjukdom. Men också på vad jag kallar för lojalitetsfrånvaro. Under en period när pandemin rasade som värst och innan vi fick igång tekniken gjorde vi en kvittning så att bara 29 ledamöter var närvarande.

Men när man sedan lärde sig den digitala tekniken, kunde man återgå till 45 ledamöter igen.

Den digitala möjligheten finns kvar.

– Jag gör allt för att underlätta för ledamöterna att närvara, säger Anders Andersson, och då kan tekniken vara en stor hjälp i kampen för att få ihop livspusslet. 

Att Nermina Mizimovic missat ganska många möten, tycker Andersson mer än väl övervägs att Hultsfred får en röst i riksdagen.

Trots det är det flera ledamöter som av olika skäl har hoppat av politiken under perioden. Bland annat har Sverigedemokraterna bytt ut nästan hela "laguppställningen".

Nermina Mizimovic leder frånvaroligan i kommunfullmäktige. Men eftersom hon gjort inhopp i riksdagen, har hon giltiga skäl.
Nermina Mizimovic leder frånvaroligan i kommunfullmäktige. Men eftersom hon gjort inhopp i riksdagen, har hon giltiga skäl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!