Granbarkborren ska bekämpas ännu mer

Länsstyrelsen i Kalmar tar nya tag i kampen mot granbarkborren. Tre naturreservat i Hultsfreds kommun finns med blad de 25 som fått nya skötselplaner.

De angripna granarna lyser gråvitt bland allt det gröna. Granbarkborren orsakar stor skada i skogen.

De angripna granarna lyser gråvitt bland allt det gröna. Granbarkborren orsakar stor skada i skogen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-05-03 21:30

Länsstyrelsen i Kalmar presenterar en lista över naturreservat i länet, där skötselplaner och föreskrifter ändrats. Bland de 25 reservaten finns tre i Hultsfreds kommun. Det är Björnnäset, Krasjögle och Sällvevadsån dalgång.

Syftet med naturreservaten är att värna om värdefulla naturmiljöer och att bevara ekologisk mångfald. Men just när det gäller granbarkborren kommer skyddsreglerna i konflikt med kampen mot skadeinsekter. Barkborren har ju varit lika fredad som andra arter i naturreservatet och har fått en bra bas att sprida sig ifrån.

Men med de nya skötselplanerna blir det möjligt att gå in med åtgärder för att bli av skadeinsekter. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård beslutade om de här nya tilläggen.

Det finns 200 naturreservat i Kalmar län. Naturområden som är avsatta för att skydda värdefull natur. Och det är en känslig fråga att tillåta avverkning och andra insatser. Men samtidigt har det rest krav från både politiker och andra skogsägare att göra något åt spridningen av granbarkborren.

– I många reservat hade vi inget stöd i föreskrifterna att genomföra några åtgärder, säger Martin Unell, enhetschef på länsstyrelsens naturskyddsavdelning. Det kan exempelvis vara att avverka de angripna träden.

Men efter landshövdingens beslut om tilläggen öppnas helt nya möjligheter för insatser, så länge det inte blir konflikt med naturreservatets syften, eller skadar andra naturvärden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!