"Glad att jag kunnat göra en insats"

Samuel Svensson har bara varit deltidsbrandman i sex månader och aldrig sett en skogsbrand tidigare. Han fick en tuff första prövning vid storbranden i Mellingerum.

Samuel Svensson, th, får en efterlängtad och välbehövlig paus i arbetet med den stora skogsbranden i Mellingerum.  Hans första som deltidsbrandman. På bilden också kollegan Jonathan Petersson.

Samuel Svensson, th, får en efterlängtad och välbehövlig paus i arbetet med den stora skogsbranden i Mellingerum. Hans första som deltidsbrandman. På bilden också kollegan Jonathan Petersson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-07-06 08:00

– Kanske har jag redan upplevt den tuffaste skogsbrand jag kommer vara med om, säger han. Man kan ju alltid hoppas.

Allra längst in i det brandhärjade området, där ett kargt och sotigt "månlandskap" möter frisk, grön skog tjänstgör Samuel Svensson och hans fyra kollegor från räddningstjänsten i Hjorted. Minst tio timmar om dagen måndag till onsdag jobbade han mot lågorna i Mellingerum.

– Jag har sett till att lösa det med jobbet för att vara behjälplig. Jag är glad att jag kunnat göra en insats.

Första gången han kom i kontakt med en skogsbrand, blev det i form av den omfattande branden mellan Hultsfred och Oskarshamn. Uppskattningsvis 40 hektar stor.

Vad var din första tanke när du kom på plats och förstod omfattningen?

– Det blev ett väldigt adrenalinpåslag. Jag var både spänd och förväntansfull. Visste inte alls vad jag kunde förvänta mig, säger han och fortsätter:

– Nu har jag sett flera olika stadier av en skogsbrand och har betydligt mer erfarenhet så det har varit väldigt lärorikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!