"Ge extra värme och omtanke i coronatider"

Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill uppmuntra alla att ge extra värme och omtanke i coronatider. "Finns mycket att hjälpa till med, om vi bara vågar ställa frågan".

"Ring ett telefonsamtal, skicka ett sms eller ring på dörren och fråga hur grannen mår." Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill uppmuntra oss alla att ge extra värme och omtanke i coronatider.

"Ring ett telefonsamtal, skicka ett sms eller ring på dörren och fråga hur grannen mår." Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill uppmuntra oss alla att ge extra värme och omtanke i coronatider.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-03-21 20:00

Viktigt för alla att tänka på, men särskilt får Grannsamverkan chansen att föregå med gott exempel. 

– Jag hoppas att vårt arbete i Grannsamverkan kan göra skillnad och även skapa mer trygghet. Precis som det i grunden är tänkt, säger Linus Ivarsson och tillägger:

–  I en kris likt den vi just nu går igenom så är närheten till grannar viktig. I alla dessa Grannsamverkansområden finns en enorm kraft som kan nyttjas.

Han vet att många inom Grannsamverkan redan är bra på att ”se sin granne”, men han vill ändå uppmana alla att  tänka ett varv till.

Kan du ge några konkreta exempel?

– Det kan handla om att ringa, skicka ett sms eller ringa på dörren och fråga hur grannen mår och om du kan hjälpa till med att handla,  hämta mediciner på apoteket, hämta paket på posten eller erbjuda hjälp att låna eller lämna tillbaka böcker. 

Linus är övertygad om att det finns mycket vi kan hjälpa varandra med –  om vi bara vågar ställa frågan.

– Uppmaningen till äldre och de som befinner sig i riskgruppen är ju att de ska begränsa sina sociala kontakter. Det kan göra att äldre kan bli oroliga och känna otrygghet när ensamheten och isoleringen ökar ytterligare. När man inte får träffa familj, barn och barnbarn, när vanliga vardagsaktiviteter ställs in och man funderar på hur man ska kunna handla mat. Kanske växer även oron med frågan "vem vet att jag mår bra och att det inte hänt mig något?" Att då bara finnas till hands kan räcka långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!