Gåtfulla Lina får kunderna att fundera

Det är inte svårt att ha någonting att prata om i kön. På en tavla finns det en gåta som man kan klura på medan man väntar.

Lina Flinck är den som är ansvarig för gåtorna, både med att komma på dem och att hitta dem.

Lina Flinck är den som är ansvarig för gåtorna, både med att komma på dem och att hitta dem.

Foto: Tobias Kelin

Hultsfred2020-07-16 14:30

Vilket ord har 29 bokstäver? 

Systembolaget i Hultsfred skiljer sig från andra, vid en av kassorna hänger en liten svart griffeltavla. Det som är speciellt med den här lilla skylten är vad som står skrivet på den. Där kan man nämligen hitta en gåta.

Butikschefen Martina Screve kan inte säga hur länge de har haft gåtorna, men att de fanns här när hon började för tre år sedan. Hon vet dock att kluringarna är mycket uppskattade.

– Vi tog ner den efter årsskiftet på grund av idétorka, berättar Martina Screve. Vi fick ta upp den igen då kunderna frågade efter den.

Det är ett bra samtalsämne och det ger kunderna något att prata om när de står i kö, både med varandra och med den som sitter i kassan. Just idag råkar det vara Lina Flinck som sitter i kassan, och det är hon som är gåtansvarig. Det är hon som kommer med idéer och hittar på dem. Ibland kan det också hända att kunder kommer med förslag.

– Det är roligt att göra folk glada, säger Lina Flink. 

Martina Screve menar att det är för att Lina är så rolig som hon fått ansvaret.

Kluringarna brukar sitta uppe runt en vecka. Ibland händer det att de sitter uppe kortare om personalen märker att den inte går så bra.

– Alla har ju inte samma typ av humor som en själv, säger Martina Screve. Men kunderna blir ofta väldigt glada när de lyckas lista ut svaret.

Lite hjärngympa hjälper kunderna få något annat att tänka på än pandemin.

– Det är skönt att kunna ha något att skoja om, säger Martina Screve.

Svar: Alfabetet

Dagens gåta lyder "Hur lång är en sko?", vad kan svartet på detta vara montro.
Dagens gåta lyder "Hur lång är en sko?", vad kan svartet på detta vara montro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!