Frisören klipper banden med Hultsfred: "Känns så rätt"

Helena Christiansen väljer att sluta som frisör i Hultsfred. Glädjande ger det inte mer tomma lokaler i centrum. Men när det gäller den biten är hon hemlighetsfull.

Helena Christiansen är redo för nästa steg, efter 25 år som frisör i Hultsfred, varav 17 som egen företagare. Nu blir hon Ölänning på heltid och säger tack och hej från sig och "frisörhunden" Bjuthy.

Helena Christiansen är redo för nästa steg, efter 25 år som frisör i Hultsfred, varav 17 som egen företagare. Nu blir hon Ölänning på heltid och säger tack och hej från sig och "frisörhunden" Bjuthy.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-09-15 08:00

Helena Christiansen har levt lite som i en kappsäck de senaste åren skulle man kunna säga. Med boende på Öland och övernattningslägenhet i Hultsfred, där hon driver den egna salongen H37.

– Jag är ingen vän av att pendla, så det ska bli skönt att landa på ett ställe. 

Många sömnlösa nätter innan du bestämde dig?

– Inga alls. Visst, det är ett stort steg, men det känns så rätt, svarar hon med ett stort leende. Jag var egentligen på gång att lägga ner redan i våras, men så kom corona och jag ville avvakta och se hur det utvecklades. Nu känner jag och min man att vi nått fram till vår dröm att bli Ölänningar permanent.

Att Helena Christiansen blev frisör var dock en ren tillfällighet. Egentligen ville hon bli barnsköterska på BB och ta hand om nyfödda bebisar. 

– Men jag var skoltrött efter ett halvår på gymnasiet och min syster Jeanette behövde en barnflicka till sin son. Det var ju i linje med vad jag ville jobba med, så jag flyttade till Kalmar 1982.

– Senare ville hon ha hjälp på jobbet, så jag blev traditionell frisörlärling där. Jag tyckte det var ett roligt yrke, så jag följde i Jeanettes fotspår och 1995 tog jag anställning på hennes salong Hårstudio 37, som hon öppnat i Hultsfred, berättar Helena Christiansen som varit noga med att ta både gesäll- och mästarbrevet, i syfte att vara en förebild för branschen.

Sedan 2003 har hon varit egen företagare, med salong på gågatan. 17 roliga och inspirerande år – men nu är hon redo för nästa steg. Den 25 september gör hon sin sista dag i Hultsfred.

Vad ska du göra istället?

– Jag avvecklar inte företaget, utan det tar jag med mig. Jag är tacksam för att jag halkade in på det här yrket, har hela tiden trivts jättebra. Annars hade jag inte fortsatt så här länge. Nu hoppas jag kunna fortsätta i branschen någon annanstans, däremot har jag ingen plan i dagsläget om det blir som anställd eller som egen företagare.

Vad har varit bäst med alla år som frisör?

– Kontakten med alla människor. Kunderna blir som mina vänner och jag tycker det varit hedersamt att få ta del av så många människors levnadshistorier. Att vara frisör är lite som att vara även psykolog, vän – och slagbräda ibland.

 Blir det en ny lokal ledig nu då på gågatan?

– Nej, här kommer att öppna ett nytt företag, i samma bransch. Mer kan jag inte säga om det, utan det kommer visa sig vem som tar över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!