Frågan om kärnavfall lever än

Det blev tyst om slutförvaret för utbränt kärnbränsle, när SKB valde Forsmark och Hultsfred räknades ut. Men det betyder inte att frågan stått still sedan dess.

Foto: Mostphotos.com

Hultsfred2018-05-29 14:34

Tvärt om lever frågan och det rör på sig en hel del. Även om det avancerar sakta. På måndagskvällen fick ledamöterna i kommunfullmäktige en uppdatering av läget. Erik Ciardi från regionförbundet, Jenny Rees från SKB och Rigmor Eklind från Oskarshamn redogjorde för hur landet ligger i dag i den här frågan.

SKB, Svensk Kärnbränslehantering, har ju valt Forsmark i Uppland som plats för det tänkta slutförvaret av utbränt kärnbränsle, medan Oskarshamn kommer att behålla mellanlagringen och inkapslingsanläggningen.

Jenny Rees berättade bland annat att Clab, mellanlagringen, arbetar på att få utökad kapacitet, från dagens 8 000 ton till 11 000 ton.

Tillståndsprocessen rullar vidare för slutförvaret. SKB har få ja till många av sina förslag, men fortfarande krävs det en del kompletteringar för att ärendet ska kunna överlämnas till regeringen för beslut.

– Därefter kommer frågan att återvisas till Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen, för att de ska fastställa villkoren, sa Jenny Rees.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!