Fortsatt stängt på Stångådalsbanan

Värmen fick Trafikverket att stänga all trafik på Stångådalsbanan och Tjustbanan under den gångna veckan. På måndagen skulle tågen börja rulla igen, men så blir det inte.

Trafikverket förlänger stängningen av trafiken på flera tågsträckor.

Trafikverket förlänger stängningen av trafiken på flera tågsträckor.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-07-29 16:00

Trafikverket förlänger stängningen av järnvägen på sträckorna Linköping-Kalmar, Linköping-Västervik och Berga-Oskarshamn – det gäller all person- och godstrafik. Ny planerad dag för öppning av rälsen är torsdag 2 augusti.

Säkerhetsskäl på grund av SMHIs vädervarning för hög värme, anges som skäl till stängningen.

Skarvspårsbanor, som finns på de avstänga sträckorna, är känsligare för höga temperaturer än helsvetsade banor med betongsliper, uppger Trafikverket.

– Kombinationen med vädervarning klass 2 och denna typ av järnväg gör att vi stoppar trafiken, säger Linda Corsvall, tillförordnad presschef på Trafikverket.

På måndagen var också tanken att godstrafiken på sträckan Eksjö-Hultsfred skulle komma igång efter bärgningsarbetet av det lok som spårade ur för ett par veckor sedan. Spårlagningsarbetet var klart i helgen, men även denna sträcka omfattas nu av stängningen.

Eksjö-Hultsfred har ingen prognos för när trafiken kan vara igång igen, ny information väntas komma under måndagen. Detta kan komma att ändras beroende på väderutvecklingen, meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande.

Jörgen Borggren, enhetschef för underhåll järnväg i region syd vid Trafikverket, kommenterade stängningen av sträckorna så här förra veckan.

– Den här avstängningen är en säkerhetsåtgärd på grund av värmen. Rälsen förlängs av värmen och bildar en solkurva. I normala fall är värmen i rälsen cirka 40 grader nu ligger den på 55-60 grader. Vi är inte vana vid det, och har valt att stänga av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!