Försökte köra ifrån polisen – på fel sida vägen

Det gick fort, mycket fort på Östra Långgatan i Hultsfred, när en man i 40-årsåldern försökte köra ifrån polisbilen. Nu har mannen dömts för flera brott i samband med vansinneskörningen.

En man i 40-årsåldern har fått sin dom efter en polisjakt som inträffade i Hultsfred i maj förra året.

En man i 40-årsåldern har fått sin dom efter en polisjakt som inträffade i Hultsfred i maj förra året.

Foto: Pia Hanzi

Hultsfred2023-04-15 05:00

En av poliserna berättade i tingsrätten att det gick fort, ordentligt fort, på den relativt smala och kurviga vägen. I cirka en kilometer försökte 40-åringen i hög fart köra ifrån polisbilen. Bland annat genom att mörka en vänstersväng, genom att köra på fel sida, och skära kurvor.

Enligt åtalet ska mannen på det viset inte bara brustit i omsorg och varsamhet, utan också visat uppenbar likgiltighet för andras liv och egendom. 

Det visade sig också, när polisen fick hejd på färden, att mannen var påverkad av alkohol i samband med körningen. Enligt åklagaren handlade det om en alkoholkoncentration på 0,27 milligram per liter utandningsluft (0,54 promille alkohol i blodet).

För att ytterligare spetsa till situationen saknade mannen körkort.    

När allt räknades ihop dömdes mannen för vårdslöshet i trafik, rattfylleri och olovlig körning. Däremot frias han från brott mot knivlagen, trots att polisen hittade en morakniv i bilen. Men mannens förklaring var att den använts vid en grillfest tidigare på kvällen och därför var med i bilen.   

Mannen dömdes mot sitt nekande till vårdslöshet i trafik, och menade på att han hade full kontroll på läget. Likaså nekade han till rattfylleri.   

Påföljden blev dagsböter, på sammanlagt 14 400 kronor för den här resan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!