Förorenad mark mitt i Hultsfred - måste undersökas mera

En tomt mitt inne i centrala Hultsfred misstänks vara förorenad. En första undersökning som gjorts visar på behov av ytterligare undersökning.

En tomt på Nygatan i Hultsfred misstänks vara förorenad. En första provtagning är gjord, och den visar att det behövs fler prover för att man ska få klarhet i vad som finns under marken.

En tomt på Nygatan i Hultsfred misstänks vara förorenad. En första provtagning är gjord, och den visar att det behövs fler prover för att man ska få klarhet i vad som finns under marken.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-04 15:00

Det säger Christoffer Karlsson på miljö och byggnadsförvaltningen i Hultsfred. Han har precis fått resultatet från den första undersökningen i sin hand och haft en första kontakt med fastighetsägaren om resultatet.

– Kontentan av undersökningen är att det behövs ytterligare undersökningar. Den här undersökningen är ett första steg, för att få veta lite mer om vad som finns i marken, säger han.

Den misstänkt förorenade tomten på Nygatan ligger väldigt centralt i Hultsfred.

– Långt tillbaka i tiden låg här en handelsträdgård, och det misstänks att man har använt stora mängder bekämpningsmedel här, säger Christoffer Karlsson.

Nu befarar man att det finns rester kvar i marken. Det var inte så noga med säkerheten och miljön på den tiden det var aktuellt.

Karlsson berättar också att det ligger en gammal oljecistern kvar på området. Och att det finns eldningsolja i den. Exakt hur mycket är dock oklart.

Det är dock många, många år den här handelsträdgården var i drift. Det finns inga möjligheter i dag att hitta någon ansvarig.

– Den här första undersökningen har kunnat genomföras med hjälp av statsbidrag, säger Christoffer Karlsson, och ska vi gå vidare med en ny undersökning, så som resultatet visar, måste vi söka nya bidrag, eftersom vi inte kan avkräva någon ansvarig att delta.

Men nu är i alla fall första steget taget mot att göra något åt problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om