Flex Fasadia jubilerar – VD:n: Vi är lyckligt lottade

Flex Fasadia firar 40-årsjubileum. Vd Peter Schultz är ödmjuk inför att företaget fått fortsätta verka i Hultsfred. "Orderböckerna är fulla, det är full produktion i fabriken. Vi är lyckligt lottade att marknaden finns kvar", säger han.

Produktionschef Tina Johansson och vd Peter Schultz vid ett fasadparti till det fyra våningar höga projektet NetPort Science Park i Karlshamn. "Det har vi jobbat med ett halvår, och lika lång tid återstår. Det är ett stort projekt för företaget som säkrar produktionen, samtidigt som det rullar mellan 150 och 200 projekt vid sidan av samtidigt, från beställning till det är fakturerat och klart".

Produktionschef Tina Johansson och vd Peter Schultz vid ett fasadparti till det fyra våningar höga projektet NetPort Science Park i Karlshamn. "Det har vi jobbat med ett halvår, och lika lång tid återstår. Det är ett stort projekt för företaget som säkrar produktionen, samtidigt som det rullar mellan 150 och 200 projekt vid sidan av samtidigt, från beställning till det är fakturerat och klart".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-10-16 09:00

Det har annars varit flera tuffa perioder, med kännbara lågkonjunkturer under resans gång. 

Inte minst pandemin bromsade in branschen. Peter Schultz beskriver det som att alla trevade i mörkret, innan Sverige och världen förstod vad pandemin var för något.

– Vi levererar inte till privatpersoner, där man sett ett märkbart större renoveringsintresse. Utan vi tillverkar mot projekt åt större byggföretag i huvudsak, så vi har brottats med att komma åt projekt i en avvaktande bransch. Under pandemin har vi även drabbats så till vida att det varit leveransproblem, vilket i sin tur lett till förseningar, säger Peter Schultz, som tillträdde som vd vid årsskiftet 2017/2018.

Hur ser det ut nu, har det återhämtat sig?

– Första kvartalet i år tvingades vi korttidspermittera personal, men sedan april-maj är vi tillbaka till där vi var när pandemin startade, så just nu är orderböckerna fulla, vi har glädjande full produktion i fabriken. Vi är lyckligt lottade att marknaden finns kvar.

undefined
Christofer Olofsson, säljare och projektledare, i färd med att göra en kostnadskalkyl på ett nytt särskilt boende i Gamleby, som ska få en stor mängd fönster och dörrar i aluminium är tanken.

I år är det 40 år sedan kollegorna Nils Sarbrant och Göran Nilsson grundade Fasadia. Båda hade arbetat länge inom branschen, när duon bestämde sig för att bli egna företagare.

Någon timme senare hade företaget ytterligare tre anställda, som följde med över från den tidigare gemensamma arbetsgivaren. 

Då låg fabriken på Hultsfreds-Husområdet och var en tredjedel så stor jämfört med i dag när man huserar, lite anonymt får man lov att säga, på en ytterkant av Nyhagens industriområde. Men från riksvägen däremot syns den 2 900 kvadratmeterstora fastigheten väl.

– Redan två år efter starten flyttade företaget till befintlig byggnad, som byggts till i några omgångar sedan dess, berättar Peter Schultz. Och skulle vi behöva, finns det gott om mark att växa på, tillägger han och nickar söder ut mot Metropol.

2006 såldes bolaget, samtidigt skedde namnbytet till Flex Fasadia.

undefined
Christer Elmerstig har varit med sedan starten. De första 20 åren jobbade han i fabriken innan han blev konstruktör. Kollegan Christopher Einarsson jobbar med väggfasaden till Hälsostaden i Ängelholm. Glasfasaden bakom dem är en typisk produkt från Flex Fasadia.

Christer Elmerstig har varit med sedan starten. Idag är han konstruktör och har bra koll på trenderna genom åren, som han berättar gått ifrån små glas i väggpartierna – till att det i dag krävs glasrobotar för att lyfta på plats de upp till ett ton tunga glaspartierna.

– Alla väggfasader vi gör är i glas, där allt gått emot att vara så stort som möjligt, säger han. I övrigt när vi kommer till produktionen skulle jag säga att montagedelen i stort ser ut som från början, förändringen har skett i maskinverkstaden.

Tanken från början vara att det skulle bli ett storslaget firande, för de i dag 26 anställda. Men pandemin har bantat planerna till en weekendresa till Göteborg i november. Den ser man fram emot.

– Numera är vi ett helt fristående dotterbolag, det har visat sig vara ett lyckat grepp att plocka hem allt lokalt, hit till Hultsfred där vi har en platt organisation, som på grundarnas tid. Vi försöker jobba så sömlöst vi kan, säger Peter Schultz.

undefined
Mikael Lundgren, även han med många år inom företaget, i färd med att göra ett provfönster med dolda gångjärn.

Kan du ge några exempel på lokala projekt?

– Vi märks inte så mycket lokalt, men biblioteket, nya förskolan, Målilla skola och Hemgården är projekt vi fått inom kommunen. 

Om du får drömma fritt, vad skulle du då vilja få för projekt?

– Det skulle väl vara att centrumhandeln i Hultsfred ökat till något i stil med A6 i Jönköping, så vi får i uppdrag att glasa in gågatan. Det får vara en vision till nästa jubileum, säger Peter Schultz och skrattar.

Flex Fasadia 40 år

Grundat: av kollegorna Nils Sarbrant och Göran Nilsson februari 1981.

Ägare: Myrina Invest AB förvärvade bolaget 2006. Idag är man ett helt fristående dotterbolag.

Levererar: konstruktioner i glas och aluminium. Allt från glasfasader och glastak till fönster och dörrar.

Antalet anställda: pendlat mellan 20-30 beroende på konjunkturen. I dag är man 26 anställda, sammantaget i fabriken och på kontoret.

Omsätter: 70 miljoner kronor.

Marknaden finns i huvudsak i: Småland, Östergötland och Blekinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!