Fler stölder på gravar– tre nya fall har rapporterats

Stölderna på Hultsfreds kyrkogård fortsätter. "Bara under tisdagen fick vi in tre anmälningar" säger en näst intill förtvivlad Kyrkogårdsföreståndare.

Blomstölderna på kyrkogården fortsätter. Under tisdagen fick man in tre nya anmälningar. Jörgen Petersson kyrkogårdsföreståndare, är verkligen ledsen för stölderna.

Blomstölderna på kyrkogården fortsätter. Under tisdagen fick man in tre nya anmälningar. Jörgen Petersson kyrkogårdsföreståndare, är verkligen ledsen för stölderna.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-09-02 09:00

Jörgen Petersson som han heter, tycker det är respektlöst att stjäla blommor och prydnadsföremål från gravarna och han vet inte hur man ska hantera det hela, för att stölderna ska upphöra.

– Det är något konstigt med stölderna på kyrkogården i Hultsfred. Det verkar som om det finns något systematiskt över dem. Det är ofta samma personers gravar som drabbas. Det verkar också ha blivit mer intensivt de här senaste dagarna, säger han.

– På något sätt måste vi lära invånarna att visa mer respekt för våra griftegårdar, säger han. För det är verkligen respektlöst att stjäla från gravarna.

Trots att stölderna tycks ske på dagtid finns det inga iakttagelser. 

– Så vi vet inte vem som ligger bakom stölderna. Bara att det verkar vara någon som vill se andra människor ledsna.

Jörgen Petersson berättar att stölderna inte är unika på Hultsfreds kyrkogård, liknande problem finns på andra håll också, i varierande omfattning. För ett par år sedan var Målilla hårt drabbat.

– I Målilla har vi till och med haft inbrott i bårhuset, säger han, då har de definitivt gått över anständighetens gräns. Och för bara ett par veckor sedan hade man inbrott i redskapsbodarna på kyrkogården, och man blev av med ett antal maskiner, grästrimmers motorsågar och liknande.

– De stölderna är lättare att förstå, säger Jörgen Petersson.

– Maskiner och redskap har ju i alla fall ett värde, där finns lite pengar att hämta. Men en blombukett... Stölder från gravarna drabbar ju på ett mycket mer personligt sätt. De som drabbas blir både ledsna och arga.

Stölderna är ett svårt problem att lösa. Övervakningskameror har diskuterats, men det är knappast lösningen, tror Jörgen Petersson.

– Det krävs tillstånd för att sätta upp kameror, men det lär vi knappast få, säger han. Det är inte någon lösning att anlita något vaktbolag att rondera. 

Ett vaktbolags ronder skulle bli ett alltför grovmaskigt nät.

– Vi vet inte vad vi ska göra för att få slut på blomstölderna, säger Jörgen Petersson, vi har ett möte med ledningsgruppen i nästa vecka och då kommer vi att ta upp frågan. Vi får försöka diskutera fram en lösning. 

Anders Hultman, vid polisen i Oskarshamn, berättar att det inkommit en anmälan under förra veckan angående en blomsterstöld på en kyrkogård. 

– Men det är inte så vanligt att vi får sådana anmälningar. Men jag vet att det förekommer, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!