Fler kvinnor än män studerar på industriutbildningar

Amanda Hedin räknade inte med att en majoritet av eleverna på industriutbildningen i Hultsfred skulle vara kvinnor. "Jag blev väldigt chockad", säger 24-åringen.

Amanda Hedin och Echo Cheshire är två av kvinnorna som har valt att studera på Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

Amanda Hedin och Echo Cheshire är två av kvinnorna som har valt att studera på Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-01-13 05:00

Under fredagen var det avslutning för två av vuxenutbildningarna som Additivt Teknikcenter anordnar på uppdrag av Hultsfred Lärcenter – CNC-utbildningen och förberedande industri. 

Kvinnorna var i majoritet på båda utbildningarna, vilket lyftes fram som glädjande. På CNC-utbildningen var sex av elva elever kvinnor, medan fem av nio elever var kvinnor på förberedande industri.

undefined
Roger Hillström, lärare på CNC-utbildningen, gläds åt att fler tjejer väljer att plugga på Additivt Teknikcenter.

Roger Hillström, lärare på CNC-utbildningen, berättar att fler och fler tjejer söker sig till Additivt Teknikcenters utbildningar.

– Vi har familjekvällar, tjejkvällar och teknikkvällar. Vi försöker visa att det finns mycket roligt inom tekniksidan. Vi tror att det har gjort att vi syns och att de börjar veta vilka vi är, säger han.

Två av eleverna som tog examen var Amanda Hedin som gått förberedande industri och Echo Cheshire som studerat på CNC-utbildningen.

– Jag tycker att det har varit väldigt lärorikt, roligt och intressant, säger Amanda Hedin som blev glatt överraskad när en majoritet av eleverna på utbildningen var kvinnor.

– Det är väldigt kul att se att fler kvinnor vill jobba i mansjobb, som det har kallats tidigare.

undefined
Amanda Hedin tycker att det är roligt att fler kvinnor vill jobba inom industrin.
undefined
"Det är nästan omöjligt att inte få jobb", säger Echo Cheshire som vill jobba med design eller programmering.

Även Echo Cheshire välkomnar utvecklingen.

– Det är härligt att fler och fler kvinnor söker sig till utbildningarna, säger Echo Cheshire som tidigare har studerat till 3D-tekniker på Additivt Teknikcenter.

– Men då var vi bara tre tjejer.

Båda känner sig nu redo att ge sig ut i arbetslivet. Echo Cheshire vill jobba med någonting som ger henne en utmaning, gärna design eller programmering. Hon tror inte att det ska bli några problem att hitta ett jobb.

– Industrier är något som finns överallt. Det är nästan omöjligt att inte få jobb.

undefined
Amanda Hedin och Echo Cheshire är två av kvinnorna som har valt att studera på Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

Amanda Hedin har bland annat jobbat på Modigs i Virserum tidigare, men nu siktar hon på att flytta till någon större stad. 

– Om man verkligen vill hitta ett jobb tror jag att det är rätt så lätt. Om man inte tar tag i det är det nog svårare, säger hon.

Additivt Teknikcenter har ett 60-tal elever varje år. Just nu inreder skolan en ny lokal för att kunna utöka antalet utbildningar.

– Vi har invigning av den nya lokalen i mars. Då kommer vi också att fira att vi har blivit ett teknikcollegecertifierat kompetenscentrum, säger vd:n Joakim Svensson.

Samtidigt har skolan fått avslag på att fortsätta med yrkeshögskoleutbildningen till 3D-tekniker. En ny ansökan ska dock lämnas in inför 2025.

undefined
"Det har hänt väldigt mycket på kort tid", säger vd:n Joakim Svensson som berättar att skolan numera har ett 60-tal elever årligen.
undefined
Två utbildningar på Additivt Teknikcenter hade avslutning under fredagen.
Skolan har gott om maskiner, bland annat CNC-maskiner.
Skolan har gott om maskiner, bland annat CNC-maskiner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!