Fin utmärkelse till skogsbrandflyget

Frivilliga flygkåren upptäckte 72 skogsbränder i somras. För detta belönas de nu med utmärkelsen Årets Krisberedskapare.

Skogsbrandblyget har gjort 775 flygtimmar i sommar och upptäckt 72 skogsbränder. För det belönas Frivilliga Flygkåren med utmärkelsen "Årets krisberedskapare".

Skogsbrandblyget har gjort 775 flygtimmar i sommar och upptäckt 72 skogsbränder. För det belönas Frivilliga Flygkåren med utmärkelsen "Årets krisberedskapare".

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-11-26 15:00

Utmärkelsen delades ut av landshövding Thomas Carlzon under en konferens på torsdagen.

– Det känns verkligen hedrande, säger flygchefen Hans Gerremo.

Han sänder en tacksamhetens tanke till medlemmarna i de fyra flygklubbarna som gjort grovjobbet.

– Det är klubbarna i Hultsfred, Västervik, Kalmar och Öland som utfört flygningarna i sommar, säger han.

Sammanlagt har brandflytet varit uppe i 775 timmar i sommar. Vilket motsvarar 32 dygn och några timmar.

– Medlemmarna har gjort en fantastisk insats, tycker Gerremo. Brandflytet har varit uppe varje dag från 15 maj till sista augusti.

Och visst har det gjort skillnad, 72 skogsbränder har upptäckts från luften. Bränder som kunnat sprida sig och bli ännu större om de inte upptäckts i tid. Dessutom har flygarna vid 25 tillfällen kunnat lotsa räddningstjänsten rätt.

– Totalt är det 45 spanare och piloter som hjälpts åt med det här arbetet, säger Hans Gerremo, och poängterar att det skett på frivillig basis.

Något som också tas upp i länsstyrelsens motivering till utmärkelsen.

"Med öppen och gränslös samverkan har man visat hur frivilliga krafter kan vara en central kugge i arbetet med att skapa trygghet i länet. Med pålitlighet och kompetens har årets skogsbrandsbekämpning inte bara underlättat för övriga resurser i länet, den har också gjort tydligt hur frivillighet gör krissamverkan i Kalmar starkare" skriver länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!