Vill se ännu mer samverkan – nya möten planeras

Det finns ett 60-tal områden i kommunen, där grannarna hjälps åt att skydda sig mot brott. Men målsättningen är att de ska bli fler.

Linus Ivarsson trygghetsstrateg bjuder in till en ny omgång av informationsmöten kring grannsamverkan mot brott.

Linus Ivarsson trygghetsstrateg bjuder in till en ny omgång av informationsmöten kring grannsamverkan mot brott.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2023-01-24 11:18

Nu i februari kommer en serie informationsträffar att ordnas, för att väcka liv i intresset. 

– Jag och polisen Håkan Karlsson kommer att finnas med för att prata om trygghet och brottslighet, och statistiken, säger Trygghetsstrategen Linus Ivarsson på Hultsfreds kommun.

Tidigare har det varit villainbrotten som stått högst på dagordningen, men i takt med att de har minskat, har i stället bedrägerierna ökat.

– Det är ju var och varannan dag man läser om sådant i tidningarna, säger Linus Ivarsson, så det är något vi kommer att lägga fokus på nu.

I dag är det ett 60-tal bostadsområden i Hultsfreds kommun, som har etablerad grannsamverkan mot brott. Så det är ganska stora delar av bostadsområdena som ingår i samverkan. Eller om man så vill 150 personer som hjälper varandra genom att hålla ögon och öron öppna. Det behöver nödvändigtvis inte bara handla om inbrott.

– Det handla om att lära känna sin granne, och bry sig om den.

Linus Ivarsson ger ett exempel.

– Du kommer ut en morgon och ser att det inte ryker ur grannens skorsten. Det brukar det ju alltid göra. Så du går dit och ringer på, och det visar sig att grannen har ramlat i källartrappan. Det är grannsamverkan på riktigt.

Under februari planeras fyra informationsträffar, en för Järnforsen och Virserum som är först ut. Sedan följer två träffar för Hultsfred, Vena och Silverdalen. Och till sist blir det en träff för Målilla, Rosenfors och Mörlunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!