Får miljonbelopp för sommarens skogsbränder

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun beviljas en ersättning på 1,9 miljoner för insatserna vid sommarens skogsbränder.

Det är torrt i skog och mark. Men ett beslut om eldningsförbud dröjer, det finns mycket som talar för att värdena kommer att förändras.

Det är torrt i skog och mark. Men ett beslut om eldningsförbud dröjer, det finns mycket som talar för att värdena kommer att förändras.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-11-30 11:00

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har beslutat betala ut pengarna som räddningstjänsten ansökt om.

– Det är ersättning för vårt arbete under tre till två stora åskvädren i juli, våra egna insatser, säger räddningschefen Michael Hesselgård, som lagt ner en hel del arbete på att söka tillbaka en del av kostnaderna.

Ersättningen gäller bland annat den stora skogsbranden vid sjön Välen, som varade i flera dygn.

– Vi har fått precis det vi sökte om, säger han.

Varje krona är välkommen. De många skogsbränderna gör att budgeten sprack. Det gör att de 1,9 miljoner kronorna är ett välkommet tillskott anser räddningstjänsten. Dessutom väntar Hesselgård på ytterligare besked. Det finns möjligheter till än bättre resultat på sista raden i bokslutet. Ersättningen för de egna insatserna är klara, däremot väntar de besked om insatser där de varit iväg och hjälpt andra kommuner.

– Vi har ännu inte hört något om vi får ersättning för vårt arbete vid bränderna i Mellingerum och Fliseryd, men jag hoppas få besked ganska snart. Men än så länge har vi inte hört något.

Michael Hesselgård väntar också besked från länsstyrelsen i Jämtland om ersättning för jobbet som gjordes däruppe i somras.

– Länsstyrelsen har en pott att betala ut ersättning för sådant som inte direkt är räddningstjänst. Det kan vara sådant som förstörd utrustning och liknande. Där hoppas vi kunna få tillbaka en del av kostnaderna vi hade, säger Hesselgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!