Familjen ger inte upp – fortsätter sökandet

Den 21 juni försvann en kvinna vid Hemsjön, nära kommungränsen mellan Hultsfred och Vimmerby. Sedan dess har flera sökinsatser gjorts i både skog och sjö. Men ännu har hon inte hittats. "Vi anhöriga kämpar så mycket vi kan", säger en familjemedlem.

"Värsta scenariot hittar vi aldrig henne. Men hon måste vara någonstans. Hon kan inte gå upp i rök." Familjen till den försvunna kvinna fortsätter att kämpa för att hitta henne.

"Värsta scenariot hittar vi aldrig henne. Men hon måste vara någonstans. Hon kan inte gå upp i rök." Familjen till den försvunna kvinna fortsätter att kämpa för att hitta henne.

Foto: Markus Danielsson

Hultsfred2022-07-23 06:00

– Jag kan inte förstå att det gått en månad. Vi har letat och letat. Man vaknar varje morgon och tror att "det här är dagen då hon hittas" sedan blir man nedklubbad varje kväll. Det är ovissheten som är jobbigast. Men så länge vi inte har hittat henne ger jag mig inte.

Efter polisens inledande sökinsatser har familjen till den försvunna kvinnan tagit vid och organiserat eftersökningar med både hund och dykare. 

– Polisen och räddningstjänsten gjorde vad de kunde i början. Deras akutinsatts var väldigt bra men gav tyvärr inte gav något. De har inte så stora resurser och nu måste de ha mer tecken på att hon finns någonstans innan de skickar mer. 

undefined
"Jag känner att jag har koll på allt, ibland stänger jag av och koncentrera mig på annat, annars tror jag man bryter ihop", säger en familjemedlem. Flera sökinsatser planeras nu för området kring Hemsjön.

Totalt har nu ett tiotal sökinsatser genomförts privat med hjälp av ideella krafter. 

– På sätt och vis är allt det här en mardröm. Men något som varit fantastiskt att se är att det finns så många människor där ute som vill hjälpa till. Privata organisationer som jobbar med att hitta människor, det är otroligt hur de vill ställa upp utan betalning. Det är från hela Sverige de vill komma. Jag ersätter dem för resekostnader, boende och mat. Vilket än så läge fungerar med hjälp av egna resurser och swish-insamling. 

undefined
Dykare har under de senaste dagarna sökt i Hemsjön. "Det som har hänt har hänt. Det kan man aldrig ändra på. Man måste titta framåt hela tiden, annars klarar man det inte", säger en familjemedlem.

Senast i veckan har ett team varit på plats och sökt igenom sjön med både sonar och ekolod. 

– Det har varit specialdykare som gått på botten i dyn. De har använt undervattenskameror och draggat hela sjön. Så vi har letat som idioter utan att hitta henne och nu står vi nästan på ruta noll. Men vi har kontakt angående med ännu en specialhund som är mycket ute på extrema fall i Sverige. Och står nu på tur att få hit den hunden. Vilket känns väldigt positivt, enligt dem kommer han att hitta henne om hon är häromkring, oavsett om det är på land eller i vattnet.

Att ge upp och sluta söka är inte något som ens övervägs.

– Just nu måste jag vara stark. Livet kan vara konstigt ibland men det betyder inte att man själv ska lägga sig ner och ge upp. En sån här situation borde ingen behöva uppleva. Det finns egentligen inga ord för hur jag och mina barn känner med denna ovisshet. Jag orkar fortsätta hur länge som helst för hon måste vara någonstans. Och vi måste ha ett avslut oavsett om det är bra eller dåligt.

Nu på söndag ger sig Missing People ut igen för att söka i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!