Nya kunder och maskiner tryggar verksamheten

Två stora gjutmaskiner levererades till IAC:s fabrik i Hultsfred på tisdagen. Företaget har vunnit nya jobb och planerar att nyanställa personal till våren. "Vi kommer att gjuta ramar till kontorsmoduler till hela världen", säger Dan Nilsson, vd för IAC.

Basen till den första gjutmaskinen levererades på tisdagsmorgonen efter att ha transporterats till Hultsfred från Ronneby.

Basen till den första gjutmaskinen levererades på tisdagsmorgonen efter att ha transporterats till Hultsfred från Ronneby.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-11-22 18:00

Vimmerby Tidning var på plats när den första gjutmaskinen anlände på tisdagsmorgonen. 

– Vi är jätteglada. Det här kommer att ge oss ytterligare volymer till Hultsfred, säger Dan Nilsson när maskinen sakta lyfts av transporten för att senare rullas in i fabriken.

– Det är kul att få visa Hultsfred med omnejd att vi tror på fabriken långsiktigt.

undefined
IAC:s vd Dan Nilsson (till höger) skakar hand med Bengt Unger, som varit projektledare för flytten av maskinerna.

I somras köpte IAC två gjuterilinor i ett konkursbo i Ronneby i Blekinge. Därifrån har de nedmonterade maskinerna transporterats till Hultsfred.

– Vi var nervösa för snöovädret, men det gick bra. 

Det handlar om två stycken 900-tons pressgjutmaskiner. De är i bra skick och behöver inte renoveras.

– Allt behöver inte vara splitter nytt. Det är en del av hållbarhetstänket, säger Dan Nilsson som berättar att de även har köpt begagnade robotar och bearbetningsceller.

Han räknar med att den första maskinen kan sättas i produktion i januari. Den andra maskinen ska börja producera i februari eller mars.

– Vi har vunnit två stora nya jobb som kommer att hjälpa oss att fylla dem snabbt, säger Dan Nilsson och berättar att det ena jobbet ska göras till en "finsk världskund".

I dagsläget gjuter IAC Hultsfred framför allt fotsteg till Scania och Volvo.

– Vi har varit lite för fordonsberoende. Den här stora kunden kommer att innebära att vi får en lite bättre balans. Vi kommer att gjuta ramar till kontorsmoduler till hela världen, säger Dan Nilsson och fortsätter:

– Sedan har vi vunnit ett stort jobb till lackeringen. På vår egna fabrik i Tenhult kommer vi att tillverka backspeglar, och dem kommer vi att lackera här i Hultsfred. 

undefined
Flytten av maskinerna från Blekinge till Hultsfred visade sig vara ett avancerat och tidskrävande projekt.

Tack vare de nya jobben känner sig Dan Nilsson trygg med att verksamheten utvecklas i rätt riktning, trots besvärliga tider med dyra energikostnader.

– Men skulle det bromsa ännu värre för Scania och Volvo, då känner vi av det. Men just nu känner jag mig lugn till sinnes.

Anläggningen i Hultsfred, som i dagsläget har runt 80 anställda, är IAC:s största fabrik. Längre fram finns planer på nyanställningar.

– Om det är en normal marknad tror jag att vi måste anställa fler runt påsk, säger Dan Nilsson som uppskattar att Hultsfredsfabriken då behöver utöka personalstyrkan med 10–15 personer.

– Vi måste öka på lackeringen, och så måste vi ha medarbetare som kan gjuta i de nya maskinerna.

undefined
Den första gjutmaskinen kunde rullas in i fabriken på tisdagsmorgonen.

Till våren, i april, ska även en ny fabrikschef vara på plats. 

– Jag är vd för alla fabrikerna men hinner inte vara överallt. Vi söker en fabrikschef som ska bli ansvarig för den här fabriken. Vi har intervjuat tre kandidater, men inget är klart ännu.

Eric Nelson är lagledare i gjuteriet, där en del arbetsuppgifter sköts av robotar.

– Tanken är att vi ska gå mot att bli mer och mer automatiserade, säger Eric Nelson som tror att de måste hänga med i utvecklingen för att få människor att vilja arbeta där.

undefined
Ulf Nelson, tekniskt ansvarig, Dan Nilsson, vd, och Eric Nelson, lagledare i gjuteriet, tar en titt på gjutmaskinen.

Ni ska satsa mer på automatisering. Innebär det att ni behöver färre anställda?

– Nej, inte i det korta perspektivet. Man behöver ha människor som övervakar också, säger Dan Nilsson och fortsätter:

– Om du överautomatiserar får du lätt flaskhalsar, och då kan ett helt system falla. Du kan robotisera till en viss gräns, men att överautomatisera är farligt. Människor kommer alltid att behövas, det är jag helt säker på.

IAC har även köpt begagnade robotar till fabriken i Hultsfred.
IAC har även köpt begagnade robotar till fabriken i Hultsfred.
IAC firar 100 år

IAC står för International Aluminium Casting. Företaget, som från början hette EBÖ metallgjuteri, firar 100-årsjubileum i år. Gjuteriverksamheten startades i Eskilstuna 1922.

Sedan 2014 ingår Hultsfredsfabriken i koncernen, efter att IAC köpt den av Finnveden. Fabriken startades 1981 under namnet Hultsfreds pressgjuteri och bytte senare namn till Gjutal.

IAC har i dag fem fabriker. De svenska anläggningarna ligger i Hultsfred, Ankarsrum, Gredby och Tenhult. Den femte fabriken finns i Estland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!