Extra viktigt med brandvarnare i jul

På söndag är det dags att visa lite omtanke om den där lilla prylen som sitter i taket och gör sitt jobb. 24 timmar om dygnet vakar den över vår säkerhet.

En fungerande brandvarnare ger en chans att ta sig ut om det värsta skulle hända, säger räddningschef Michael Hesselgård som slår ett slag för brandvarnardagen.

En fungerande brandvarnare ger en chans att ta sig ut om det värsta skulle hända, säger räddningschef Michael Hesselgård som slår ett slag för brandvarnardagen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-11-30 21:00

Med ett minimum av underhåll ger den oss chansen att komma ut innan det är för sent, om det värsta skulle hända i form av en brand. Men det förutsätter naturligtvis att den har färska batterier.

Därför har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, utlyst första december till stora brandvarnardagen. Och datumet är ingen slump, nu tändas tusen juleljus lite varstans och då är det bra att ha färska batterier i brandvarnaren.

Det är bra med ett speciellt datum för den här servicen på brandvarnaren. I vanliga fall gör den inte mycket väsen av sig där den sitter i taket. Men när det passar som sämst, oftast mitt i natten, börjar den pipa och signalera att batteriet är på upphällningen. Då är hög tid att byta. Men det gäller att ta det försiktigt och ha något rejält att klättra på.

– Man ska inte dra sig för att be om hjälp att byta batterierna, säger Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfred. Det ska ju inte behöva hända några olyckor.

– En fungerande brandvarnare ger chansen att ta sig ut i tid, säger Hesselgård, så det gäller att testa den i bland även mellan batteribytena.

I Hultsfred kommer räddningstjänsten att fira Brandvarnardagen i samband med julskyltningen på söndag.

– Jourgruppen kommer att finnas ute och informera om brandvarnare, säger Michael Hesselgård. De kommer också att berätta mer om brandsäkerhet över lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!