Externt företag vill etablera solcellspark i Hultsfred

Det Stockholmsbaserade företaget ETC sol vill arrendera Kiras Öken i Hultsfred för att etablera en solkraftpark. Företaget har gjort upp med kommunen om ett arrendekontrakt.

Sedan konserten 2009 har marken varit oanvänd och nu har naturen börjat ta tillbaka området. Men nu vill företaget ETC Sol etablera en solcellspark.

Sedan konserten 2009 har marken varit oanvänd och nu har naturen börjat ta tillbaka området. Men nu vill företaget ETC Sol etablera en solcellspark.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-03-17 10:51

Det betyder att ytterligare en solcellspark kan bli verklighet, bara ett stenkast från den som tidigare presenterades på flygplatsen strax utanför Hultsfred.

– Det känns bra att vi kan hjälpa till att skapa ännu mer fossilfri energi, tycker kommunalrådet Lars Rosander.

Kommunen och företaget har tecknat ett arrendeavtal för en del av det som i folkmun kallas för Kiras öken. Alltså det område intill Silverslättsvägen, som var parkeringsplats under Metallicakonserten 2009. Inför konserten togs skogen bort och en stor del av området har varit oanvänt sedan dess.

Nu ser det ut att komma till nytta. Företaget har arrenderat 12 hektar av kommunen med avsikt att etablera en solkraftanläggning.

Det råder total enighet i kommunstyrelsens arbetsutskott, som godkänt arrendekontraktet. Men eftersom det handlar om så lång tid som 25 år, ska det gå hela vägen upp till kommunfullmäktige.

– De har byggt upp en liknande anläggning i Katrineholm, berättar Helena Grybäck Svensson, vd på AB Hultsfreds Bostäder.

Det är hon som skött förhandlingarna med företaget och jobbat fram det här avtalet.

Företaget, ETC Sol är en del i ETC-koncernen.

– De bygger upp sina projekt genom Crowd Founding, berättar Helena Grybäck Svensson, och de har ett stort miljötänk och hållbarhetsperspektiv i allt de gör.

Tanken är att bygget av solcellsparken ska komma igång under året, under förutsättning att alla tillstånd blir klara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!