Hultsfred sluter upp bakom Ukrainas folk och demokrati

Det våld som Putin beordrat gentemot demokratin i Ukraina är ett angrepp på demokratin i hela västvärlden. En totalt enig kommunledning i Hultsfreds kommun fördömer i kraftfulla ordalag kriget i Ukraina.

Lena Hasting, Åke Nilsson, Åke Bergh, Lars Rosander, Anders Andersson, Tomas Söreling och Nermina Mizimovic är överens. I ett kraftfullt uttalande fördömer de kriget i Ukraina och kallar det för fruktansvärt och olagligt.

Lena Hasting, Åke Nilsson, Åke Bergh, Lars Rosander, Anders Andersson, Tomas Söreling och Nermina Mizimovic är överens. I ett kraftfullt uttalande fördömer de kriget i Ukraina och kallar det för fruktansvärt och olagligt.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-03-08 18:00

Samtidigt uttalar de sitt stöd för Ukrainas folk och deras kamp för att försvara sitt land.

"Kvinnor och barn är de som drabbas allra hårdast av kriget, och det är ingen tillfällighet att det här uttalandet görs på Internationella kvinnodagen. 

Vi tvingas bevittna att i vår närhet, endast 100 mil bort, utsätts kvinnor och barn för det mest grymma våld som tänkas kan", skriver kommunledningen i sitt uttalande.  Vidare skriver de att den 24 februari inleddes en helt omotiverad och olaglig attack på Ukrainas befolkning. En självständig och suverän nation har sedan dess utsatts för de mest vedervärdiga övergrepp en civilbefolkning kan drabbas av.

Kommunstyrelsen, dess arbetsutskott, kommunfullmäktige, alla ställer sig bakom det kraftfulla uttalandet.

– Vi vill markera vårt starka stöd för Ukraina och dess demokratiskt valda ledare, säger Anders Andersson (KD), ordförande i kommunfullmäktige. Vi vill visa vår uttalade solidaritet. Samtidigt som vi fördömer Putin och hans underhuggare.

Anders Andersson betonar dock att man inte fördömer det ryska folket. 

Kommunalrådet Lars Rosander berättar att det råder total enighet bland partierna i kommunledningen kring det här uttalandet.

– Vi vill visa vår samhörighet med Ukrainas folk, säger han.

– Det handlar om allas lika värde, säger oppositionsrådet Tomas Söreling som betonar att närheten är skrämmande. Det är bara drygt 100 mil bort.

– Man blir ledsen när man hör om det, säger han.

Nerimina Mizimovic, (S) tycker att det är bra att uttalandet presenteras just på Internationella Kvinnodagen. Att det finns en stark symbolik i det.

– Det finns för få kvinnor i världen som kan påverka. Och kvinnor startar inte krig, säger hon.

– Vi satt och såg dokumentärer från andra världskriget på TV, och tänkte väl aldrig på att det kunde hända igen. Men det gjorde det. Att en person med några likatänkande runt sig kan ställa till med så mycket skador och elände, säger Lena Hasting (S).

Åke Bergh (M) håller med.

– Tittar man tillbaka historiskt är likheten slående med vad som hände under andra världskriget. Det är fruktansvärt, säger han.

undefined
Kommunflaggan, den Ukrainska flaggan och den Svenska flaggan kommer att vaja tillsammans varje fredag, i en stillsam protest mot kriget.

Varje fredag framöver kommer nu den svenska och den ukrainska flaggan att vaja tillsammans utför kommunhuset. En stillsam protest mot kriget, och som en påminnelse om samhörigheten mellan länderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!