Elsy har fått covid-19 två gånger om: "Ett helvete"

Elsy Larsson har råkat ut för det mycket ovanliga, att testas positivt för covid-19 två gånger. "Det har varit ett – ja jag måste säga ett rent helvete", säger hon.

Elsy Larsson och hennes personliga assistent Cenita Friberg har fått ett alldeles speciellt band till varandra. Inte minst sedan Elsy fick covid-19, med efterföljande besvär som gjort att hon varit sängliggande sedan i september.

Elsy Larsson och hennes personliga assistent Cenita Friberg har fått ett alldeles speciellt band till varandra. Inte minst sedan Elsy fick covid-19, med efterföljande besvär som gjort att hon varit sängliggande sedan i september.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-27 07:30

Elsy Larsson från Hultsfred har inte bara drabbats av covid-19 en gång – utan två.

Hon testades positivt i juli förra året och fem månader senare fick hon virussjukdomen igen. Däremellan hade hon testats negativt i samband med att hon var inlagd på sjukhus.

– Andra gången insjuknade jag fort, med plötsliga andningssvårigheter, så ambulansen fick köra mig till sjukhuset, säger Elsy som fått det mesta återberättat för sig.

– Jag var så dålig att jag inte kommer ihåg mycket av den här perioden, förklarar hon.

undefined
Ett positivt provsvar i juli och ett i december. Där emellan testades Elsy Larsson negativt i oktober.

Inledningsvis misstänkte vården att hon insjuknat i lunginflammation, men Elsy testades positivt med covid-19 en andra gång i december.

Något som är mycket ovanligt enligt Björn Eriksson, biträdande smittskyddsläkare Region Kalmar, utan att kunna uttala sig i det specifika fallet.

– För att man ska kunna bekräfta att det är ett nytt fall måste man göra en väldigt noggrann analys och få genetiskt material från båda tillfällena, för att se så det är två olika infektioner. Det finns beskrivet i världen, men få fall är uppföljda så noggrannt, säger han.

Elsy Larsson var starkt nedsatt redan efter första gången, så hon har varit sängliggande ända sedan i september. 

– Jag har inte kunnat använda mitt vänsterben till följd av MS, men nu har jag inte kunnat använda andra benet heller, så jag har inte kunnat ta mig upp själv i rullstolen som tidigare.

undefined
Elsy Larsson kan inte på egen hand ta sig i och ur sängen längre, utan är helt beroende av hjälp från bland annat sin personliga assistent Cenita Friberg.

Musklerna är kraftigt försvagade, hon är väldigt yr och illamående. Utöver det lider hon av försämrad lungkapacitet, som många andra vittnat om, och den ofta nämnda biverkningen mardrömmar.

– Det har varit ett – ja jag måste säga ett rent helvete, säger hon och blir tårögd. Jag klarar i stort sett bara att äta knäckebröd, inlagd ättiksgurka och inlagd strömming, säger hon och visar hur kläderna hänger som en säck på henne.

Nu som först börjar hon kunna se en ljusning. Vissa dagar är något bättre än andra, men det pendlar hela tiden upp och ner. Och då har det ändå gått snart nio månader sedan första infektionen.

Så nu skulle Elsy Larsson önska att biverkningarna av covid-19 hamnar i fokus. För det är inte över när virussjukdomen är över, understryker hon.

– Jag önskar att politikerna skulle sätta lite mer tryck på frågan och att forskningen prioriteras, så vi får ett svar på varför vissa människor mår så dåligt, så lång tid efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!