Elever tar strid för fria busskort

Gymnasieeleverna Mazen Aldouri och Israa Abdelhalim från Hultsfred har fått sommarjobb i Vimmerby. Nu oroar de sig för att behöva lägga en stor del av lönen på resekostnader. "Förra sommaren fick vi busskort och det hjälpte oss mycket."

Israa Abdelhalim och Mazen Aldouri är elever på Hultsfreds gymnasium. I sommar ska båda pendla till Vimmerby för att jobba.

Israa Abdelhalim och Mazen Aldouri är elever på Hultsfreds gymnasium. I sommar ska båda pendla till Vimmerby för att jobba.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-04-19 18:00

Nyheten i korthet

  • Gymnasieeleverna Mazen Aldouri och Israa Abdelhalim i Hultsfred vill att kommunen betalar för sommarlovskort även i år.
  • Tillsammans med sin lärare Caroline Axelsson har de startat en namninsamling och skrivit en insändare i Vimmerby Tidning.
  • Eleverna menar att de behöver korten för att pendla till sina sommarjobb, och att kostnaden inte skulle bli hög om bara de elever som ansöker om kort får resa gratis.

Vimmerby Tidning träffar de båda eleverna på Hultsfreds gymnasium tillsammans med läraren Caroline Axelsson. Hon har tagit initiativ till en namninsamling.

– Först skrev vi en insändare i Vimmerby Tidning. Sedan tänkte jag att vi kan samla in namn också. Det kanske hjälper politikerna att tänka åt rätt håll, säger Caroline Axelsson som uppger att 230 namnunderskrifter har samlats in på gymnasiet och högstadiet.

undefined
"Jag tycker att det här är superviktigt. Inte bara för att sommarkortet är bra för ungdomarna utan också för att de får en chans att säga sin åsikt till många människor genom media och till politikerna som bestämmer", säger läraren Caroline Axelsson.

Det handlar om de så kallade sommarlovskorten. För första gången på flera år är det osäkert om ungdomar i Hultsfreds kommun får åka gratis i kollektivtrafiken under sommaren.

– Det är många som jobbar i Vimmerby, säger Mazen Aldouri som själv har fått sommarjobb på Astrid Lindgrens Näs, medan Israa Abdelhalim ska jobba på Astrid Lindgrens Värld.

– Lönerna till ungdomar är inte så höga. Det är typ 100 kronor per timme efter skatt. Man vill inte betala 70 kronor av det för att åka fram och tillbaka.

Busskorten är ett hett diskussionsämne på skolan.

– Alla som ska jobba utanför Hultsfred behöver sommarkort. Det är det vi pratar om mest just nu eftersom sommaren snart är här, säger Israa Abdelhalim.

undefined
Israa Abdelhalim och Mazen Aldouri är elever på Hultsfreds gymnasium. I sommar ska båda pendla till Vimmerby för att jobba.

Förra sommaren var det många elever som inte använde sina sommarlovskort. I år vill kommunen, som tvingas till tuffa prioriteringar på grund av det ekonomiska läget, bara betala för de kort som aktiveras. Det förslaget har dock fått kalla handen av ledande regionpolitiker.

Israa Abdelhalim och Mazen Aldouri vill att eleverna ska få ansöka om sommarlovskort.

– Sedan kan kommunen köpa in så många kort som det ansöks om.

Hur mycket har ni använt er av sommarlovskorten tidigare år?

– Varje dag. Jag jobbade på Astrid Lindgrens Värld förra och förrförra sommaren, säger Mazen Aldouri.

– Nästan varje dag, säger Israa Abdelhalim.

undefined
Det är osäkert om Hultsfreds kommun bekostar skolungdomarnas sommarlovskort i år.

De menar att busskorten inte bara behövs för resor till jobbet, utan även för att ungdomar ska kunna göra aktiviteter under sommaren.

– De familjer som har det dåligt ekonomiskt kanske inte kan ge sina barn pengar för att åka till Öland eller Kalmar. Det blir orättvist, säger Mazen Aldouri.

Han har förståelse för att kommunen befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Samtidigt menar han att kostnaden inte behöver bli särskilt hög om korten bara delas ut till elever som ansöker om det.

– Jag tror inte att det kommer att påverka kommunens ekonomi på ett negativt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!