Hultsfredsbygdens Ridklubb i utsatt läge

Landets ridskolor kämpar med skenande utgifter, foderbrist, och svårigheten att få tag på passande ridskolehästar. Hultsfredsbygdens Ridklubb är inget undantag.

Ekonomiska hinder hotar Hultsfredsbygdens Ridklubb.

Ekonomiska hinder hotar Hultsfredsbygdens Ridklubb.

Foto: Vimmerby Tidning

Hultsfred2023-09-20 05:30

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med klubbens styrelseordförande Annika Fransson på sms.

– Hultsfredsbygdens Ridklubb har det tufft ekonomiskt, som så många andra föreningar. Det är dels ökade priser vad gäller grovfoder och strö. Men även för att många inte har råd att rida längre, skriver Annika Fransson.

undefined
Jonas Persson och Annika Fransson när stallet på Hultsfredsbygdens Ridklubb precis var färdigrenoverat. Nu kämpar klubben med ökade utgifter för både grovfoder och strö.


Det är framförallt barnfamiljer som valt bort ridningen.

– De inte har råd och det drabbar oss ekonomiskt såklart. Vi har inga barn på kö in till ridskolan. Däremot så har vi vuxna på kö, det är väl de som har större ekonomisk möjlighet att satsa på ridningen just nu.

Men klubben har inte tillräckligt med hästar för vuxna. Just nu är flera hästar dessutom skadade. Det gör att det är svårt att erbjuda mer platser för vuxna i dagsläget.

– Det blir som en ond spiral.

Att sälja ponnyer för att köpa in fler storhästar är inget alternativ.

– Vi kan inte sälja ponnyerna. Dels för att de inte ger lika mycket pengar som en stor häst kostar och dels för att det skulle saknas ponnyer till de minsta, alla kan inte rida stor häst.

undefined
Elis Lind på hinderbanan på Hultsfredsbygdens Ridklubb.

Utomlands är hästarna billigare. De flesta av hästarna på Hultsfredsbygdens Ridklubb är redan importerade.

– Det finns inga pengar alls för hästinköp i dagsläget så det spelar ingen roll att de är billigare utomlands. Får vi inte in mer pengar så kan vi ju inte heller köpa in fler hästar.

I framtiden är ridklubben beroende av fler sponsorer och ett höjt driftsbidrag från kommunen för att få ridskoleverksamheten att gå runt.

– Vi har haft en dialog med kommunen under många år så de är väl insatta i vår situation. Det är helt avgörande att vi får ett höjt driftsbidrag. Det är omöjligt att få verksamheten att växa om vi inte har pengar till att köpa in fler hästar.

Om det inte kommer in mer pengar från vare sig kommun eller sponsorer kan man bli tvungen att skala ner eller i värsta fall avveckla.

– Det är ju en tuff situation för både styrelse och anställda när ekonomin är ansträngd, det är inte roligt att hela tiden behöva tänka på att spara pengar och inte kunna satsa för framtiden. Det gör att allt blir extra tungt och svårjobbat.

undefined
På Hultsfredsbygdens Ridklubb finns det inga pengar för att köpa in fler storhästar för vuxna, där man nu ser störst efterfrågan.


När Vimmerby Tidning var i kontakt med ridklubben i våras hotades man dessutom av personaluppsägning.

– Ridlärarna bestämde sig för att ta tillbaka sin uppsägning, så de är kvar precis som tidigare. Lärarna är måna om ridskolan och eleverna, och gillar sitt jobb. Det var därför de valde att fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!