Ebbe fick skolans första epa-stipendium någonsin

Albäcksskolans allra första epa-stipendium gick till Ebbe Bäcketoft i 9A. "Det var väldigt oväntat men kul."

Ebbe Bäcketoft fick Albäcksskolans första epa-stipendium någonsin. Stipendiet bestod av bilvårdsprodukter.

Ebbe Bäcketoft fick Albäcksskolans första epa-stipendium någonsin. Stipendiet bestod av bilvårdsprodukter.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-06-24 20:00

Allt fler ungdomar skaffar epa-traktorer, vilket inte har gått obemärkt förbi på Albäcksskolan i Hultsfred. I samband med skolavslutningen delades det för första gången ut ett epa-stipendium. Stipendiet har införts på initiativ från personalen, enligt rektor Karolina Karlsson.

"Många elever älskar EPA, inte riktigt den EPA som vi i skolan försöker få er att jobba med i klassrummet. Vi pratar epor som rullar på våra vägar, ganska ofta i vägen för oss i personalen och fler blir ni varje år. Men det finns en person som alltid tänker på omgivningen när han kör sin epa. Svänger alltid in och släpper förbi, uppmärksam och sköter om sin bil. Årets EPA-stipendium går till Ebbe Bäcketoft i 9A", skriver skolan i motiveringen.

undefined
Till hösten flyttar Ebbe Bäcketoft till Linköping för att studera på lantbruksgymnasium. Då får epa-traktorn stanna hemma i Bäckeby.

Stipendiet blev en rolig överraskning för Ebbe Bäcketoft.

– Enligt mig är det bara en självklarhet att tänka på de andra och svänga in. Jag är inte den enda som gör det, utan det finns många som gör. Men det är kul att bli uppmärksammad, säger han.

Ebbe bor på Bäckeby gård utanför Målilla. Tack vare epan, en Nissan Navara, kan han både hälsa på vänner och köra till skolan själv.

undefined
När han kör sin epa försöker Ebbe Bäcketoft tänka på att andra trafikanter ska till jobbet eller lämna barn på förskola.

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat har antalet A-traktorer, eller epa-traktorer, ökat kraftigt i Hultsfreds och Vimmerby kommuner under de senaste åren. Ökningen har lett till mycket kritik om buskörning och störande musik.

– Det är kul att spela hög musik och jävlas lite, men man måste tänka på att det finns folk som inte uppskattar det lika mycket, säger Ebbe Bäcketoft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!