Digital fritid: "Viktigt att inte unga glöms bort"

FrÄn att bedriva en verksamhet som haft öppet alla dagar utom söndagar, stÀller nu fritidsgÄrdarna i Hultsfred om till digitala kanaler.

Trots stÀngda fritidsgÄrdar fortsÀtter fritidsledarna Andreas Pettersson och Victor Elofsson att hÄlla kontakten med kommunens ungdomar - digitalt.

Trots stÀngda fritidsgÄrdar fortsÀtter fritidsledarna Andreas Pettersson och Victor Elofsson att hÄlla kontakten med kommunens ungdomar - digitalt.

Foto: Martina Gradian

Hultsfred2020-11-18 16:00

– Vi flyttar oss dit ungdomarna Ă€r, berĂ€ttar fritidsledaren Victor Elofsson. 

I och med skÀrpta allmÀnna rÄd stÀngde fritidsgÄrdarna för besökare. Men under vecka 47 invigdes den digitala fritidsgÄrden med den första livesÀnda spelkvÀllen via Discord, en plattform dÀr man kan prata, sÀnda live, och chatta.

– Det gick bra, det var en hel del som var med och spelade och Ă€nnu fler som tittade pĂ„, sĂ€ger fritidsledaren Andreas Pettersson.

Förutom spelkvĂ€llarna planeras slutna pyssel- och bakningskvĂ€llar, kortare och lĂ€ngre tĂ€vlingar med bland annat musikquiz, och en daglig chatt dĂ€r fritidsledarna Ă€r tillgĂ€ngliga vissa tider varje dag. 

– Vi lyssnar pĂ„ vad ungdomarna har för önskemĂ„l, och kan vi lösa det sĂ„ löser vi det. Det viktiga Ă€r att vi hĂ„ller kontakten med de som vi annars trĂ€ffar varje dag, sĂ€ger Pettersson. 

– Det Ă€r en omstĂ€llning för alla, pĂ„ alla plan. Men det Ă€r viktigt att inte unga glöms bort. Vi vill inte stĂ€nga, men vi mĂ„ste. Och dĂ„ försöker vi se möjligheter, sĂ€ger Johanna Nilsson som Ă€r enhetschef för gĂ„rdarna i Hultsfred, Virserum och MĂ„lilla.

Nilsson berÀttar att stÀngningen har mötts av förstÄelse.

– Ungdomarna förstĂ„r att vi mĂ„ste stĂ€nga, och de Ă€r nyfikna pĂ„ vad som hĂ€nder nu och vad vi ska hitta pĂ„. Men det Ă€r ocksĂ„ mĂ„nga frĂ„gor om nĂ€r vi öppnar igen, berĂ€ttar hon.

Och det finns oro över pandemins effekter pÄ ungdomars psykiska hÀlsa.

– För vissa, som hĂ€nger hĂ€r vĂ€ldigt ofta, Ă€r det ett hĂ„rt slag att vi mĂ„ste stĂ€nga. Men alla har rĂ€tt till en vĂ€rdefull fritid, sĂ„ vi mĂ„ste hitta nya sĂ€tt att nĂ„ ungdomarna och motverka ensamhet, sĂ€ger Nilsson.

Utmaningen ligger nu i att nĂ„ de ungdomar som inte hĂ€nger i digitala chattrum till vardags. 

– Att fĂ„ ut informationen till alla, det Ă€r utmaningen. Men vi lĂ€gger ut all information pĂ„ instagram och mĂ„nga följer oss dĂ€r. Innan visste man nĂ€r gĂ„rden var öppen och att man kunde gĂ„ dit, nu blir det pĂ„ ett annat sĂ€tt, sĂ€ger Pettersson, och fortsĂ€tter:

– Det har ocksĂ„ varit positivt, vi har kunnat nĂ„ en ny mĂ„lgrupp i de som kanske inte alltid tar sig till fritidsgĂ„rdarna.

Fritidsledarna jobbar nu med att flytta fritidsgĂ„rdens trygga rum till internet. 

– Det digitala musikquizet, till exempel, gör att det blir lite som det brukar vara, att man fortsĂ€tter med lite rutiner, berĂ€ttar Elofsson.

– Man fĂ„r jobba pĂ„ ett annat sĂ€tt bara, och tĂ€nka om lite, sĂ€ger Pettersson. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!